Kladovska biblioteka nagrađuje najaktivnije i najvernije čitaoce 1Klub ljubitelja čitanja Kladovo/Foto: Biblioteka "Centar za kulturu" Kladovo

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo raznovrsnim programima neguje kulturu čitanja, a svoje najvernije i najaktivnije čitaoce nagrađuje. Svečanost na kojoj će najaktivniji čitaoci u 2022. godini biti nagrađeni knjigama, biće održana danas, 2. februara.

U eri savremenih tehnologija, tradicionalne knjige i biblioteke kao da su u zapećku, te je na bibliotekarima da pronađu način kako da dopru do čitalaca.

Sa starijima koji su odrastali uz knjige to nije naročito teško, što pokazuje čitalački klub kladovske Biblioteke.

Čak ni pandemijska pauza nije uticala što je pokazao prvi ovogodišnji sastanak čitalačkog kluba, a dosadašnjim članovima pridružili su se novi.

Kladovska biblioteka nagrađuje najaktivnije i najvernije čitaoce 2
Foto: Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo

-Naše drage dame, koje gaje strast prema čitanju, nakon duže pauze uslovljene panedmijom kovida, okupile su se ponovo u prostorijama biblioteke. U srdačnom susretu dosadašnjih i novih članica, razgovarali smo o novim idejama i inicijativama i uživalii u zajedničkom okupljanju. Za sledeći susret koji će biti u februaru, čitamo knjige savremene autorke Lejle Slimani „U vrtu ljudoždera“ i „Uspavaj me“ za koju je 2016. osvojila prestižnu Gonkurovu nagradu i prevedena je na više od trideset jezika – rekla nam je direktorka Biblioteke “Centar za kulturu” Kladovo Žaklina Nikolić.

Čitalački klub odraslih okuplja se svake poslednje srede u mesecu, a uz velike i mladi čitaoci kladovske biblioteke imaju svoj klub.

-Anitin čitalačkim klubom podstičemo mlade čitaoce da otkrivaju sjajne knjige, dele nove priče, istražuju važne teme i zabavljaju se. Mladi čitaoci okupljaju se na dečijem odeljenju biblioteke i otkrivaju da je čitanje knjiga dugoročna investicija od koje će imati višestruke koristi – kaže naša sagovornica.

Prvi ovogodišnji susret pokazao je nesmanjeno interesovanje mališana za knjige, a na sledećem okupljanju, krajem februara čita se knjiga Džefa Kinija „Roli Džeferson i njegova veoma prijateljski avantura“.

Klubovi ljubitelja čitanja za odrasle i decu, različite kreativne radionice, susreti sa književnicima, kao i nabavka novih, aktuelnih naslova je ono što Biblioteka u Kladovu radi redovno za oko 1.300 stalnih korisnika.

Кnjižni fond je u 2022. godini prinovljen sa blizu 2.800 knjiga, pa je ukupan knjižni fond, zajedno sa serijskim publikacijama preko 64.000.

Statistika kaže da je tokom prošle godine zabeleženo 11.416 poseta i da su bibliotekari izdali 15.985 knjiga.

Kladovska biblioteka nagrađuje najaktivnije i najvernije čitaoce 3
Najaktivniji čitaoci u 2021. godini Kladovo/Foto: Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo

Bilo je čitalaca koji su pročitali više od stotinu knjiga u 2022. godini, a Biblioteka “Centar za kulturu” negujući tradiciju nagrađivanja najaktivnijih čitalaca na prigodnoj svečanosti u četvrtak, 2. februara nagradiće najbolje u više kategorija.

-U kategoriji odraslih to je Tamara Šepecanović iz Kladova sa 155 pozajmljenih i vraćenih knjiga, a kod dece Danka Mišić iz Kladova sa 126 pozajmljenih i vraćenih knjiga. U istoj kategoriji nagrađujemo i Katarinu i Milutina Klencovljevića iz Kladova sa pročitanih 113 i 108 knjiga. Marija Radanović iz Kostola (98 knjiga) i Aleks Đorđišanović iz Rtkova sa (70 knjiga) najaktivniji su od korisnika bibliobusa – navodi Žaklina Nikolić.

Na svečanosti u kladovskoj Biblioteci biće nagrađeni i najstariji čitalac – Ljubomir Suhanek koji je rođen 1936. godine, kao i najmlađi: Matea Spasojević, Petra Marinković i Aleksandar Đorđević, rođeni 2020. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari