Klimatska kapsula ispred MTS dvorane najavljuje predstavu "(Nije) kraj sveta" na 56. Bitefu 1Foto: CPN/Promo

U okviru 56. Bitefa na Velikoj sceni Narodnog pozorišta 23. septembra u 20 časova biće odigrana predstava „(Nije) kraj sveta“ u izvođenju pozorišta Šaubine iz Berlina. Od 16 časova pa do njenog početka ispred MTS dvorane biće postavljena Klimatska kapsula, koju je za Beograđane pripremio Centar za promociju nauke (CPN).

Bitefa se već godinama bavi temama zaštite i obnove životne sredine, a tako će biti i na ovogodišnjem 56. izdanju festivala. Radnja predstave „(Nije) kraj sveta“ britanskih autorki, Kris Buš (tekst) i Kejti Mičel (režija), u svom fokusu ima susret Ute, vodećeg akademika za klimatske promene, i Ane, koja dolazi na razgovor za mesto u njenom istraživačkom timu.

Klimatska kapsula ispred MTS dvorane najavljuje predstavu "(Nije) kraj sveta" na 56. Bitefu 2
Foto: CPN/Promo

Centar za promociju nauke (CPN) napraviće svojevrsnu uvertiru za ovu predstavu na Trgu Nikole Pašića ispred MTS dvorane, gde će biti postavljena Klimatska kapsula, što je u stvari kombi, u koji zainteresovani posetioci mogu ući u grupama od dvoje i tokom četiri minuta iskusiti jedan potencijalan katastrofičan scenario koji čeka čovečanstvo ako ozbiljno ne shvati klimatske promene.

– Jedna hiperrealistična kinetička skulptura predstavlja čoveka u kasnim sedamdesetim, koji leži na Lidu 2057. godine i priseća se 2022. Priča koliko se sve na našoj planeti u međuvremenu urušilo, kako prirode skoro da nema, zemlja je popucala, sve smrdi na hemiju, ne može da se kupa… i objašnjava nam kako je došlo do svega toga. Ceo narativ u pozadini prati video koji daje neke lepe primere iz prirode i vrlo negativne primere ljudske aktivnosti – kaže dr Marjana Brkić iz Sektora za međunarodnu saradnju CPN.

Klimatska kapsula je inače već bila postavljena na novosadskom Štrandu u okviru manifestacije „Novi Sad evropska prestonica kulture“.

– Posetioci u Novom Sadu su veoma emotivno reagovali. Neki su se naježili, neki plakali, neki su nam rekli da ovo treba da pustimo na televiziji da svi vide ili da treba da ljude vučemo za rukav da uđu u kombi. Ideja nam je i bila da kroz svojevrsan pozorišni prikaz izazovemo kod ljudi emociju i pokrenemo ih na akciju – objašnjava Marjana Brkić.

Vizija sveta 2057. koju mogu na kratko da iskuse oni koji uđu u kapsulu urađena je na osnovu naučnih predviđanja u saradnji sa klimatolozima, na čelu sa prof. dr Vladimirom Đurđevićem sa Fizičkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

Koncept klimatske kapsule prati i podržava sprovođenje Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Kapsula će do 2025. godine proći i kroz deset drugih zemalja Jugoistočne Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.