Knjiga i film o ikoni italijanskog baleta Karli Frači, političkoj borkinji i humanisti, prvi put pred domaćom publikom 1Foto: Beogradski festival igre

– U slavu ikone italijanskog baleta Karle Frači (1936-2021), održana je promocija srpskog izdanja knjige “Korak po korak“ i prikazan film „Karla“ – ukazano je povodom ovog događaja koji predstavlja rezultat saradnje Beogradskog festivala igre, izdavačke kuće Mondadori iz Milana i italijanskog TV kanala Rai Fiction, a koji se odvio u petak u Jugoslovenskoj kinoteci.

Svojim nastupom promociju su upotpunili učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za igru.

Knjiga i film o ikoni italijanskog baleta Karli Frači, političkoj borkinji i humanisti, prvi put pred domaćom publikom 2
Foto: Beogradski festival igre

Pošto je filmu prethodila knjiga, prvo je o njoj bilo reči, te je Aja Jung podsetila publiku da je velika umetnica svojevremeno bila i gost Festivala igre na čijem je čelu.

Na promociji su govorili i gosti iz Italije, ali i „domaći“ Italijani Robert Činkot, direktora Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, koji je pohvalio zamisao da se “na dva načina, putem dva medija, svetu predstavi njihova velika umetnica”. A prvi „svet“ u koji stižu ova knjiga i ovaj film, upravo je naša zemlja.

Istoričarka baleta Frančeska Pedroni, koja dolazi iz čuvene Akademije Teatra milanske Skale, nastojala je da publici da otkrije što više lica slavne balerine, koja je, recimo, i sa 84 godine, na majstorskim časovoma u milanskoj Skali, nadahnuto igrala sa mladim prvacima i solistima, prenoseći im stilske detalje i dragoceno znanje kojim se vinula u najveće visine baletske umetnosti.

Ona je podsetila da je Karla bila i politički borac i humanista, da je davala podršku kubanskim igračima, kao i Martinu Luteru Kingu i da se trudila da baletska umetnost stigne i u najzabačenija mesta i sredine. Svojim primerom uticala na emancipaciju žena.

– Karla Frači potiče iz skromne porodice. Njen otac je bio tramvajdžija, a majka krojačica, i to je sigurno učinilo da, i pored velike slave, uvek stoji čvrsto na zemlji”- kazala je Pedroni.

Priređivač autobiografije, novinar Enriko Roteli ispričao je da su Karline reči bile veoma važne, i da je insistirala na njihovoj preciznosti. Zato je do poslednjeg trenutka menjala i uređivala tekst.

– Karla je bila okružena velikim zvezdama, ali istovremeno i prijatelj običnih ljudi. Bila je skromna, pomalo stidljiva i veoma radoznala osoba. Nikako nije volela prošlost, što je za pisanje biografije bio problem. Uvek bi govorila o budućnosti i pravila planove. Mislim da bi joj se ovo veče baš dopalo – kazao je Roteli.

Reditelj filma Emanuele Imbuči otkrio je da je upravo knjiga o baletskoj zvezdi koja je u svojoj karijeri odigrala preko dvesta uloga bila temelj rada na filmu, ali i ogroman izazov.

– Karla i njen suprug Bepe Menegati želeli su da se u filmskoj priči prednost pokloni emocijama, ponekad i van hronološkog okvira. Ja sam se držao toga, kao i ličnog uverenja da je Karla pre nego što je postala velika zvezda, bila velika žena – kazao je Imbuči.

Glumac Stefano Rosi koji tumači supruga Bepea, istakao je da korak po korak, listajući stranice „njene priče“, autobiografske, promiču i značajne epizode iz baletske istorije XX veka, čije je Karla Frači markantno ime.

U knjizi, ali i u filmu, nalaze se brojni portreti slavnih umetnika i ličnosti, poput Marije Kalas, Čaplina, Felinija, Viskontija, Zefirelija, Pavarotija, Armanija, ili nobelovca Euđenija Montalea koji je Karli posvetio brojne stihove…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari