Knjiga "Konstantinović.Hronika" na Sajmu knjiga u Istri 1Foto: www.sajamknjige.hr

Knjigu „Konstantinović.Hronika“ (Dan Graf), biografiju autora „Filozofije palanke“ Radomira Konstantinovića, predstavili su na Sajmu knjiga u Istri njen autor Radivoj Cvetićanin, te Vlaho Bogišić, Milan Rakovac, Marija Mitrović i Aljoša Pužar.

Pužar je istakao da se radi o najvećem izdavačkom poduhvatu na Balkanu ove godine. Cvetićanin je pisac i novinar koji je bio prvi srpski ambasador u Hrvatskoj.

– Radomir Konstantinović je veliki pisac, mislilac i filozof iz Beograda koji je pola života proveo u Rovinju. Prepoznaje se uglavnom preko „Filozofije palanke“, što je nepravedno prema njemu kao autoru. On nije pisac jedne knjige pa zaslužuje i ovo drugo. Prikupio sam što sam mogao i skupio 800 stranica knjige – rekao je Cvetićanin.

Marija Mitrović rekla je da ovakva zanimljiva hronika ne postoji u regionalnoj kulturi te je onaj ko je počne čitati neće ostaviti. Autor knjige, dodala je, kao da je za svoj uzor uzeo Konstantinovića te je proveravao svaki podatak. Prednost knjige jeste što je autor napomenama povezao ogroman opus te na kraju knjige precizno i argumentirano izložio materijale, uz odabrane fotografije junaka i njegove porodice.

– Knjiga dokazuje da ono što se može stvoriti riječima izaziva pažnju i pruža zadovoljstvo, čak i kad je to stručni tekst. Cvetićanin piše knjigu i kao novinar, novinarski duh i osjećaj za činjenicu je ovdje i te kako prisutan – zaključila je Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari