“Knjiga o V.” Ane Solomon tema 85. Laguninog književnog kluba 1

U knjižari “Bukmarker” u beogradskom SKC-u večeras je 85. Lagunin književni klub, a kao tema najavljen je treći roman američke spisateljice Ane Solonom “Knjiga o V.” O ovom delu koje je u prevodu Dubravke Srećković Divković, ovaj beogradski izdavač objavio sredinom 2021 – američko izdanje izašlo je 2020, Tanja Vučković iz Lagune razgovaraće sa Aleksandrom Đuričić, novinarem i književnim kritičarem.

“Knjiga o V.” bavi se univerzalnim ženskim temama kroz splet sudbina tri žene koje se živele u istorijski različitim vremenima i okolnostima, a koje povezuju starozavetne priče o Jestiri, mladoj Jevrejki iz plemena Venijaminova.

Ona je postala carica kao druga supruga persijskog cara Asvira, nakon što je prvu suprugu Vašti prognao zbog neposlušnosti.

U Bibliji Knjiga o Jestiri sadrži deset glava, nastala je u 5. veku pre Hrista, a mnogi bogoslovi smatraju je “istorijskom novelom”, iako njene glavne ličnosti: Jestira, Mardohej, Aman i Vašti nisu ostavile drugi istorijski trag.

Događaji opisani u Knjizi o Jestiri vezani su i za jevrejski praznik Purim, koji se više od 2.000 godina slavi od kraja februara do kraja marta, kao Jestirin ili Esterin praznik.

Iz Jestirinog starozavetnog sveta Ana Solomon druge dve naracije “seli” u SAD – Vašington 20. veka, u vreme afere Votergejt, gde prati sudbinu Vivijan Bar, supruge senatora Aleksandra Kenta kog očekuje izborna trka i u Bruklin 2016. u kome neostvarena spisateljica Lili pokušava da porodične obaveze uskladi sa profesionalnim željama.

Vivijan Bar ponavlja iskustva starozavetne carice Vašti, dok Lili, čije ćerke pripremaju školsku predstavu u kraljici Jestiri, traži svoj put između tradicionanih porodičnih vrednosti i feminizma svoje majke.

Kroz unutrašnju borbu svoje tri junakinje Ana Solomon u „Knjizi o V.“ preispituje ne samo ulogu žene u odnosu na muškarca nego i odnose među ženama.

“Knjiga o V.” Ani Solomon u SAD donela je status “pripovedača istine”, a ona sama u intervjuima priznaje da je struktura ovog njenog romana inspirisana knjigom Majkla Kaningama „Sati“, koja takođe prati tri različite žene u tri različite epohe.

Radio-novinarka i višestruko nagrađivana spisateljica Ana Solomon rodom je iz Masačusetsa.

Diplomirala na Univerzitetu Braun, usavršavala se u Radionici pisaca u Ajovi.

Predaje pisanje na Barnard koledžu. Živi u Njujorku.

Pre “Knjige o V.” napislala je dva romana – “Ostavljajući Lusi Pir” i “Mala nevesta”, a u prestižnoj američkoj štampi objavljuje eseje, kratke priče i kritike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari