Književnik Havijer Serkas dobitnik nagrade "Planeta" za 2019. 1HAVIJER SERKAS NEDELJA VRHUNSKE KNJIZEVNOSTI DOM OMLADINE BEOGRADA 26.06.2018. FOTO Stanislav Milojkovic

Španski književnik Havijer Serkas ovogodišnji je dobitnik književne nagrade Planeta za roman „Terra Alta“. Ova književna nagrada druga je po značaju u španskoj književnosti, odmah posle Servantesove.

Pored Havijera Serkasa oved godine je nagradu dobio i književnik Manuel Vilas za roman „Alegria“. Ni novčani deo ove nagrade nije zanemariv. Serkas je dobio 600 hiljada evra, dok je Bilasu pripalo 150 hiljada evra. Po madridskim književnim kruigovima se moglo čuti da se konačno Planeta vratila pravoj književnosti budući da su je prethodnih nekoliko godina uglavnom dobijali komercijalni naslovi i autori. Planetu su dobili veoma značajni autori poput Marija Vargasa LJose, Alvara Pomba, Antonija Munjosa Moline i Ane Marije Matute ili Kamila Hose Sele.

Havijer Serkas Serkas je jedan od najznačajnijih i najprevođenijih savremenih španskih pisaca, stalni je kolumnista madridskog Paisa. Jedan je od najznačajnijih evropskih intelektualaca. Za roman „Salaminski vojnici“ je dobio Nagradu Udruženja katalonskih izdavača, Nagradu grada Barselone, Nagradu žirija pisaca „Salambo“, Nagradu kritike Čilea, Nagradu Ekstremadura, Nagradu Grinzan-Kavur, kao i Nagradu Independenta za najbolju stranu knjigu proze u Velikoj Britaniji, te Evropsku nagradu za najbolji roman.

Na srpskom jeziku Arhipelag je do sada objavio dva njegova romana „Salaminski vojnici“ i „Hohštapler“ koje je sa španskog prevela Biljana Isailović.

– Havijer Serkas je izvanredan pisac što potvrđuju i mnoge druge nagrade koje je dobio izvan Španije. Nagrađen je u Italiji, ima evropsku nagradu za najbolji roman – kaže za Danas Biljana isailović o dodaje – U svim svojim delima Serkas nastoji da spaja podeljenosti koje postoje u Španiji zbog bolnih sećanja na građanski rat. On stalno pokušava te dve Španije pomiri, naročito u ovom trenutku kad vidimo da te podele ponovo pomaljaju. I građanski rat je počeo u Kataloniji i opet su aktuelni nemiri i priča o Kataloniji. Havijer Serkas stalno miri podeljenost i traži ono što je zajedničko i što spaja sve Špance, a to zajedničko se nalazi u najdubljoj ljudskosti i veličanstvenoj kulturi koju dele. Karakteristika njegovog stila je jednostavna i jasna leksika, brz, moderan i efiklasan jezik. Međutim, od tih kratkih i jasnih reči on pravi duge rečenice koje imaju hipnotišuću moć na čitaoca i uvlače ga u priču na jedan čarobnjački način – ukazuje Biljana Isailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari