Ko je glumica Bojana Novaković, jedna od govornica na protestu "Srbija protiv nasilja" 1Photo: Mateja Stanisavljevic/ATAImages

Jedna od govornica na današnjem protestu „Srbija protiv nasilja“ biće i Bojana Novaković, glumica i aktivistkinja.

Bojana je sa 12 godina otišla sa porodicom u Australiju gde je započela uspešnu glumačku karijeru. Svetskoj javnosti najpoznatija je  po ulogama u filmovima poput „Đavo“, „Mala smrt“ a, takođe se pojavila i u američkoj seriji „Shameless“. Ipak, domaćoj javnosti je postala bliža, prvo po ulozi u filmu „Šišanje“ Stevana Filipovića, a onda i kad se angažovanije prihvatila ekološkog aktivizma, dok je pozivala da se stane sa projektom Rio Tinto u Srbiji.

Danima je zajedno sa meštanima Gornjih Nedeljica, Jadra i Loznice, kampovala ispred Predsedništva Srbije tražeći trajnu zabranu eksploatacije litijuma i bora. Često je i tada držala govore na protestima, i iskazivala jasan stav preko medija.

Nije joj bilo teško da živi i snima širom sveta, a da i pored toga stiže da bude u prvim redovima na demonstracijama i blokadama kao i da obavlja posao koordinatorke kampanje „Marš sa Drine“. U vreme protesta protiv Rio Tinta doživela je da u istoj nedelji boravi na čak tri kontinenta.

U ranijim intervjuima je pričala kako glumci ne moraju da vode borbe protiv vlasti, ali i da svakako imaju određenu ulogu u društvu koja je svakako glasnija od običnog čoveka.

„Nije posao glumca ili poznate ličnosti (bilo da je muzičar ili sportska zvezda) da podmeće račune neispravnoj vladi. Da, mi možemo dati svoj doprinos, a neki od nas to čine. Ali imajte na umu, verovatno su se bavili poslom koji su radili jer vole glumu, umetnost, pevanje ili ples ili sport. Nisu oni krivi što je vlada kriminalna. I nije njihova ili odgovornost građana da izlažu sebe i svoju karijeru riziku kako bi ih pozvali na odgovornost. Ja to radim, kao i neki ostali građani. Ali ne možemo to očekivati od svih“, izjavila jje tad Bojana Novaković za N1.

Pored Bojane, obratiće se u subotu na protestu i reditelj Stevan Filipović, Suzana Milutinović, jedna od profesorki iz Više škole u Ćupriji, kao i neko od predstavnika „Studenata protiv nasilja“. To će biti deveti po redu protest, i organizuje se od 18 časova kod Skupštine Srbije, odakle se će se građani uputiti do televizije Pink. Danas, 30. juna, biće organizovane blokade autoputa u Beogradu i Novom Sadu.

Protesti se održavaju u skoro 30 gradova širom Srbije. Kojim danima i na kojoj lokaciji pogledajte na MAPI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari