Kočićevo pero i Kočićeva knjiga Gojku Božoviću 1Foto: Stanislav Milojkovic

Kočićevo pero, nagrada „za visoko dostignuća u savremenoj književnosti i odanosti ljepoti Kočićeve misli i riječi“ za knjigu „Mapa“, kao i nagrada Kočićeva knjiga za celokupno književno stvaralaštvo, koju dodeljuje Zadužbina Petar Kočić Banja Luka – Beograd, uručuje se danas u Vukovoj zadužbini ovogodišnjem dobitniku književniku Gojku Božoviću.

O nagradama je jednoglasno odlučio žiri u sastavu: Nikola Vukolić, predsednik, i Miljenko Jergović i Mladen Vesković.

„Gojko Božović je čovjek svoga tla. U podsvjesnim nivoima bića zapamtio je sva prošla dešavanja koja je njegov narod preturio preko glave. Sva sjećanja sačuvana su u jeziku i slikama, ucrtana u mapu grada, predjela, neki nesagledivi prostor u kojem vrve životni usamljenici, obuzeti nedoumicom, neodlučnošću, samoćom i prazninom. Iako gleda otvorenim očima i grabi saznanja, čovjek odlazi praznih ruku jer se sve dešava suviše brzo, suviše brzo dolazi jesen kao neminovnost i početak kraja na koji nikako da se priviknemo“, stoji između ostalog u tekstu Nikole Vukolića povodom Božovićeve knjige poezije „Mapa“.

Božović je, dodaje se, ne samo pesnik, već i sjajan esejista i kritičar, što ga preporučuje i za dugo priznanje sa Kočićevim imenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari