Kod Užica pronađeni ostaci vojnog logora iz rimskog roba 1Foto: Zoomue.rs

U selu Kremna, kod Užica, počela su arhelološka iskopavanja na lokalitetu na kome su pronađeni ostaci rimskog vojnog logora iz 1. veka.

Stručnjaci, koji istražuju lokalitet, ističu da je u pitanju privremeno vojno utvrđenje i da je to otkriće značajno ne samo za Srbiju, nego i za ceo Balkan, te da su se vojni logori takvg tipa nalazili izvan granica nekadašnjeg Rimskog carstva.

Za sada su otkriveni rovovi, vrhovi strela, metalni novac, ostataci potkovice, a nazire se i bedem koji je izgrađen od zemlje.

Takvi privremeni vojni logori, objašnjavaju za portal Zoomue, postoje u Španiji i Velikoj Britaniji.

Kod Užica pronađeni ostaci vojnog logora iz rimskog roba 2
Foto: Zoomue.rs

„Logor je očuvan i školski primer je rimske vojne arhitekture privremenog karaktera“, kazao je dr Vladimir Mihajlović, profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, i dodao da takvih privremenih utvrđenja nema na nadmorskoj visini od 800 metara.

Aleksandar Bandović iz Narodnog muzeja Srbije je dodao da je taj logor  „svojevrsna vremenska kapsula“, i da je „jedinstven na širem području“, te da su ga Rimljani, verovatno, koristili veoma kratko vreme.

Kod Užica pronađeni ostaci vojnog logora iz rimskog roba 3
Foto: Zoomue.rs

Navdeći da je lokalitet pod privremenom zaštitom i da je bi trebalo da bude pod stalnom zaštitom države kao kulturno dobro, Irina Kajtez, arheološkinja iz  Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, navela je da se ne isključuje mogućnost da se logor kasnije rekonstruiše.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari