Kanski festivalFoto: LongJon / Shutterstock.com

 

Od svog prvog održavanja 1946, Kanski filmski festival je obezbedio status jednog od najznačajnijih događaja u svetskoj kinematografiji u jednoj godini, a on je postao i manifestacija na kojoj svaki filmski stvaralac želi da premijerno prikaže svoje novo ostvarenje.

Nagrada festivala, poznata kao Zlatna palma, mnogim filmskim autorima donela je slavu preko noći i učinila njihove filmove besmrtnim.

Osim Zlatne palme i drugih nagrada koje se dele na Kanskom festivalu, za jedan film veoma važno je i nešto drugo, a to je pozitivna reakcija publike, koja se najčešće „meri“ trajanjem ovacija nakon završetka projekcije.

Koji film se onda može pohvaliti najdužim ovacijama na ovom prestižnom filmskom festivalu i koliko su one trajale?

Rekord za sada drži „Panov lavirint“, šesto dugometražno ostvarenje reditelja Giljerma del Tora. Ovu modernu bajku o Ofeliji, devojčici koja prolazi kroz iskušenja u magičnom lavirintu u vreme Frankove diktature u Španiji, publika na Kanskom festivalu 2006. godine nagradila je gromoglasnim aplauzom koji je trajao čitava 22 minuta, tokom koga su svi prisutni bili na nogama.

Od tada je prošlo sedamnaest godina. Ostaje da se vidi da li će neki od filmova iz ovogodišnje selekcije uspeti da obori ovaj rekord. Podsećamo, na Kanskom festivalu će, između ostalog, svoje premijere imati filmovi Martina Skorsezea, Vesa Andersona, Vima Vendersa, Kena Louča, Džonatana Glejzera, Akija Kaurismekija, Toda Hejnsa i mnogih drugih velikana svetske kinematografije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari