Koliko Beograđani znaju o nesvrstanima 1Foto: Miroslav Dragojević

U sklopu proslave 60-godišnjice od Prve konferencije Pokreta nesvrstanih, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka je anketirao Beograđane koji žive u ulicama koje imaju veze sa nesvrstanima znaju li nešto o tome.

Rezultati su pokazali da polovina stanovnika ulica koje nose ime osobe vezano za Pokret nesvrstanih – zna ko je ta osoba, dok druga polovina ili nije sigurna ili ne zna ko je ta osoba i po čemu je zaslužila da dobije ulicu u Beogradu.

Za Josipa Broza Tita znaju svi ispitanici, ali ga više od trećine ispitanika (39,3%) ne povezuje sa Pokretom nesvrstanih.

Nešto manje od dve trećine (60,2%) zna za Pokret nesvrstanih, dok više od trećine ispitanika (39,8) ne zna za taj pokret ili je čuo, ali nije siguran šta je to – s tim što je u ovoj grupi više onih koji nikad nisu čuli za nesvrstane (26,5%).

Zanimljiva je činjenica da centralne ličnosti Pokreta nesvrstanih: Tito i Nehru, i dalje imaju svoju ulicu u Beogradu, ali ne i egipatski predsednik Naser.

U to ime, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka predložiće inicijativu gradskoj skupštini Grada Beograda da jedna od beogradskih ulica ponese Naserovo ime.

Zavod će predložiti i postavljanje info tabli u ulicama koje imaju veze s nesvrstanima koje će naše sugrađane i turiste informisati o značaju ovih osoba i samom Pokretu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.