jakopo jena foto promofoto promo

U okviru 20. Beogradskog festvala igre večeras (utorak) u Ateljeu 212 gostuje mladi italijanski koreograf, igrač, scenski i filmski stvaralac Jakopo Jena sa komadom „Neke koreografije“. Ovo scensko-filmsko delo iz 2020, premijerno izvedeno u Italiji, čiji je Jakopo Jene četvorostruki autor – koncept, režija, video, koreografija – privuklo je pažnju publike, ali i podstaklo diskusije u igračkim krugovima i stručnim časopisa o svim aspektima korišćenja video radova u savremenoj igri.

Prvi deo komada „Neke koreografije“ predstavlja „razgovor“ između Ramone Sea, igračice na sceni i video kolekcije različitih stilova igre, montiranih i prerađenih, dok je drugi deo originalni film Roberta Fasone koji prikazuje “niz vizuelnih koreografija kao simbolični pejzaž bez tragova ljudi, ali uvek u potrazi za odnosom sa telom na sceni i u promišljanju neopipljive materije od koje je igra stvorena”.

“Koreografiju u prvom delu predstave čini mnoštvo fragmenata pozajmljenih iz istorije igre i performansa, a zatim preuzetih iz bioskopa i sa interneta, spojenih kroz brzu sekvencu u potrazi za osetljivom kinetičkom materijom, dok igrač otelotvoruje, transformiše, povezuje i oblikuje telo prikazano u tim slikama, analizira njegovu dinamiku, slobodu i jezičku neposrednost iz neutralne perspektive. Prikazi na ogromnom filmskom platnu, u drugom delu komada rekonstruišu idealnu, apsolutno ličnu istoriju moderne i savremene igre. Jakopo Jena prikazuje nam vrhunsku predstavu koja jednostavnim sredstvima, koristeći potencijal sjajnog dijaloga između video rada i žive igre, kreira pozorišnu magiju”, navodi se u najavi BFI večerašnjeg programa.

Umetnik iz Prata sa dve diplome – Akademije za igru u Roterdamu i sociologije u Italiji, Jakopo Jena prepoznatljiv je po tome što “u svojim komadima stavlja odnos između tela i pokreta u nove okvire, kreirajući različite kontekste”.

U Evropi je sarađivao sa različitim umetnicima i trupama, učestvovao u brojnim istraživačkim projektima, a njegovi radovi se sa uspehom prikazuju na festivalima, u muzejima i teatrima.

Ovo je njegovo prvo gostovanje u Beogradu.

U ranijim intervjuima Jena je objasnio da su „Neke koreografije“ rezultat njegovog višegodišnjeg istraživanja u okviru obrazovnog projekta za decu koji se bavio prenošenjem i transformacijom pokreta iz video zapisa.

– Želeo sam da napravim koreografiju koja bi povezala postojeći video materijal spojen u kontinuitet pokreta, most između različitih žanrova igre, lokacija i vremena. Delo govori o igri kroz samu igru. Zapravo, to je meta-koreografija koja se osvrće na onu neopipiljivu materiju od koje je sačinjena sama igra, na njenu jezičku neposrednost. Zato sam kreirao koreografski komad, sačinjen od 150 video fragmenata, direktno iz svog kompjuterskog programa za scensku montažu. Ramona Sea kinetički potvrđuje izvodljivost koreografske sekvence, transformišući dvodimenzionalnu sliku u trodimenzionalno prostorno iskustvo. Ekran pruža mnogo informacija, video počinje od istorije igre i performansa, prolazeći kroz film i internet; to je ogledalo koje reprodukuje i otelotvoruje formu – kaže Jakopo Jena.

Povodom duge saradnje sa Ramonom Sea, Jena ističe da je reč o “jednoj od najznačajnijih savremenih umetnica u Italiji, koja je posle baletskog obrazovanja na Nacionalnoj baletskoj akademiji igre u Rimu i u Rudra školi čuvenog Morisa Bežara u Lozani, imala različita profesionalna iskustva u najpoznatijim italijanskim pozorištima, pre svega kao klasična balerina, a potom sarađivala i sa koreografima Karolom Armitažom i Virđiliom Sijenom”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari