Kome je pala sekira u med i zašto je Nušić tačan: Dušan Petrović režira "Gospođu ministarku" 1Foto: pozorište zrenjanin

Nušić i njegova Gospođa ministarka su tačni, tačni su bili i pre nego što je komad nastao, objašnjava reditelj Dušan Petrović, koji na dramskoj sceni Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ završava postavljanje poznatog dela.

Ovo je njegova četvrta režija u zrenjaninskom Pozorištu, gde je pre toga postavio komade „Graditelj Solnes“, „Narodni poslanik“i „Vlast“. Praktično, Nušić nastavlja da nam razotrkiva mehanizme borbe za vlast i privilegije.

„Ovo je upravo jedan od tih komada koji je potpuno tačan, čini mi se da je bio tačan i pre nego što je napisan, a bio je tačan i u svom ovom periodu od skoro sto godina i ja ga pre svega doživljavam kao komad o političkim elitama, kao komad o ljudima koji su blizu vlasti, na vlasti ili koji tek osvajaju vlast i koji su, eto, nažalost, kroz vremena vrlo slični i postali su konstanta našeg društva“, objašnjava Petrović.

Reditelj je problematiku koju komad nosi provukao kroz razna razdoblja u nameri da ukaže da se neke stvari, nažalost, ne menjaju kod nas, da su neke stvari konstanta našeg društva.

Kome je pala sekira u med i zašto je Nušić tačan: Dušan Petrović režira "Gospođu ministarku" 2
Foto: Uroš Stepanov

„Publika će moći da prepozna muke, potrebe, želje, fantazije koje se rađaju sa tom idejom „eto nekome je pala sekira u med“ i sad će da reši sve probleme svoje bliže i dalje familije. Kao reditelj volim da napravim nešto nakon čega će se publika ponešto i zapitati“, poručuje reditelj Dušan Petrović.

Naslovnu ulogu Živke, ministarke tumači Jelena Šneblić Živković, a pored nje igraju Stefan Juanin, Jovan Torački, Sara Simović, Sanja Radišić, Srđan Kner (k.g.), Mirko Pantelić, Miloš Lazić (k.g.), Ljubiša Milišić, Nataša Ilin, Nataša Luković, Miljan Vuković, Vesna Varićak, Zvonko Gojković i Aleksandar Došen.

Lektor je Dejan Sredojević, za kostim je zadužena Dragica Laušević, za scenografiju Marija Kalabić, asistent scenografa je Milana Mijić, a dizajner zvuka Nikola Pavković.

Kome je pala sekira u med i zašto je Nušić tačan: Dušan Petrović režira "Gospođu ministarku" 3
Foto: zrenjaninsko pozorište

Nušićev komad „Gospođa ministarka” u režiji Dušana Petrovića, Narodno pozorište „Toša Jovanović” iz Zrenjanina premijerno će na Dramskoj sceni izvesti 20. oktobra, u 20 časova.

Pretpremijera je u četvrtak, 19. oktobra a prva repriza u subotu, 21. oktobra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari