Kompanija Gomex nastavlja da podržava zrenjaninsko pozorište i vojvođanski festival 1Foto: M. P.

U zrenjaninskom pozorištu potpisan je ugovor o donatorstvu kojim kompanije Gomex nastavlja da pomaže ovu ustanovu i Festival profesionalnih pozorišta, čiji je Zrenjanin domaćin drugu godinu za redom.

Najznačajnija pozorišna smotra u Vojvodini traje skoro sedam decenija, što je čini najznačajnijim festivalom za ovdašnje pozorišne kuće, pored renomiranog Sterijinog pozorja.

Utoliko je značajnija podrška koja će se nastaviti, najavio je privrednik Goran Kovačević, koji zrenjaninski teatar pomaže od 2008. godine.

-–Kultura oplemenjuje čoveka, pomaže mu da lakše živi u promenjenim okolnostima. Mi dugoročno pomažemo Narodno pozorište u Zrenjaninu i Sterijino pozorje, i imali smo odlične rezultate. Raduje da je i ova manifestacija, koju je Zrenjanin preuzeo na pet godina, sve bolja. Razmišljamo da nakon isteka pet godina, obnovimo podršku festivalu na još novih pet godina –naveo je Goran Kovačević, direktor kompanije Gomeks.

Predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine Valentin Vencel istakao je da je ovogodišnji festival kvalitetan i donosi izuzetne predstave.

–Zrenjanin je, po meni, izvanredan spoj sjajne publike i izuzetnog teatra. Živimo u svetu punom antagonizama a pozorište je most koji povezuje različitosti. Zrenjaninska publika, koja je interkulturalna, prava je sredina za ovakvu vrstu događaja, za pozorište kao prostor zajedništva u različitosti – naglasio je Valentin Vencel, direktor Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine.

Direktor zrenjaninskog pozorišta Ivan Francuski naveo je da su u proteklom periodu urađene su brojne predstave, zapažene i kod publike i kod kritike, da je pozorište prošle godine bilo domaćin Lutkarske smotre i vojvođanskog festivala, da je dobilo najviše državno priznanje – Sretenjski orden, te da se sve to mora opravdati.

-Zadatak je ozbiljan i odgovoran, a mi smo spremni da ga ispunimo – istakao je direktor zrenjaninskog pozorišta Ivan Francuski.

  1. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine održava se od 12. do 18. aprila. Pored takmičarskog programa, za koji već sada vlada veliko interesovanje publike, pripremljen je bogat prateći program.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari