Konak čuvar kolektivnog sećanja 1

Biblioteka „LJubiša R. Đenić“, najstarija ustanova kulture zlatiborskog kraja, nastala je davne 1904. osnivanjem „Zlatiborske čitaonice“ sa sedištem u Čajetini.

Cilj Čitaonice bio je da „nabavkom knjiga, novina i drugih političkih, ekonomskih i književnih spisa unese šira znanja među Zlatiborce“.

Misija današnje Biblioteke je da u ovom vremenu trenutnih vrednosti, prolaznih osećaja, medijskog kiča i neukusa promoviše pismenost i neguje kulturu čitanja i doživotnog učenja, podižući svest o lokalnom i nacionalnom kulturnom nasleđu.

Na taj način Biblioteka postaje kulturni identitet varoši, svojevrsni centar kulture gde se ne pravi razlika među oblicima kulturnog ispoljavanja, a kultura se shvata kao iskonska potreba koja daje osobenu vrstu lepote kroz slobodno ispoljavanje stvaralačkog duha.

Ovo potvrđuje i činjenica da naša Biblioteka u svom fondu osim knjiga poseduje i Muzejsku zbirku, osnovanu davne 1951. Ovaj mali muzej obavlja delatnost sakupljanja, čuvanja, zaštite i prezentacije predmeta iz bogate kulturno-istorijske baštine zlatiborske regije. Muzejski fond obuhvata blizu 1.200 predmeta razvrstanih u istorijsku, etnografsku, umetničku i prirodnjačku zbirku, kao i arhivsku građu sa više od 2.000 arhivskih dokumenata iz 19. i 20. veka sa bogatom fototekom.

Da bismo učinili našu zajednicu boljim mestom za život, bili smo mišljenja da bi ovu vrednu zbirku, koja bez sopstvenog prostora postaje obesmišljena, trebalo staviti u adekvatan prostor kako bi bila dostupna javnosti, tako da smo pokrenuli inicijativu za osnivanje Muzeja kao samostalne ustanove kulture koja bi bila smeštena na Zlatiboru.

Na naše veliko zadovoljstvo, uspeli smo da ostvarimo svoju davno kreiranu viziju nailazeći na razumevanje, tako da je Opština Čajetina, u čije ime osnivačka prava vrši SO Čajetina, na sednici održanoj 25. maja 2017. osnovala ustanovu kulture Muzej „Konak“. To je zaista nešto izuzetno za zlatiborski kraj jer osnivanje ove kulturne ustanove nije samo naša moralna obaveza, to je naš dug i to je trajanje.

Cilj ovog zavičajnog muzeja bio bi zaštita i prezentacija bogate kulturno-istorijske baštine zlatiborske regije kroz kulturu sećanja na znamenite istorijske ličnosti i vekovnu istoriju turizma na Zlatiboru – prve srpske vazdušne banje. Na taj način on bi bio čuvar javne memorije, kolektivno sećanje preneto na buduće generacije.

Osnivanje Muzeja ima višestruki značaj. Pored zaštite naše prošlosti što je i naša dužnost, on bi bio od neprocenjivog značaja i za kulturni turizam koji je fokusiran na kulturne atrakcije i aktivnosti kao povod za putovanja, što bi dalo nov kvalitet Zlatiboru koji pretenduje da bude u samom vrhu turističkih destinacija ne samo Srbije već i zemalja u okruženju.

Kako već posedujemo muzejski fond za stalnu postavku, potrebno je podići zgradu Muzeja koja bi, takođe, bila u duhu zaštite jer bi bila izgrađena kao replika konaka rujanskog starešine, serdara Jovana Mićića. Time bismo dobili jednu celinu koja bi bila izvanredan reprezent našeg kulturnog nasleđa.

Autorka je direktorka Biblioteke „LJubiša R. Đenić“ i v. d. direktora Muzeja „Konak“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari