Foto: Sa sajta Ruskog doma

Koncerti učenika osnovnih škola održavaju se tradicionalno u decembru, a koncerti učenika gimnazija i srednjih škola u maju, povodom Dana pobede. Do sada je održano šest koncerata. Koncerti se odžavaju s ciljem popularizacije ruskog jezika, kulture, umetnosti i tradicija ruskog naroda, i učvršćivanja naših međusobnih veza.

Iz godine u godinu povećava se interesovanje škola za učešće na koncertu, pa će ove godine na koncertu učestvovati učenici iz 26 škola, među kojima i biseri Osnovne škole “20. oktobar” iz Beograda, na čelu sa Nikoletom Ilić, nastavnicom ruskog jezika, velikim posvećenikom u radu s decom i jednim od svakako najboljih pedagoga koji se prvenstveno trudi da učenike oplemeni, nauči i usmeri na put znanja i najvećih ljudskih vrednosti, u prilog čemu svedoče posete učenika zbratimljenoj školi “Rečicka” iz grada Gželja nedaleko od Moskve, o čemu su izveštavali vodeći ruski mediji, kao i uzvratnoj poseti ruskih đaka, učitelja i zvaničnika Gželja u maju minule godine.
.
Na svakom koncertu učenici osvajaju simpatije uvek prepune sale Ruskog doma izvođenjem atraktivnih numera. Oni pevaju ruske i srpske pesme, recituju stihove ruskoh pesnika, igraju, izvode instrumentalne numere, balet, i sl. Pored učenika iz škola koje uče ruski jezik, na koncertu nastupaju sa sjajnim numerama i učenici iz škola u kojima se ne uči ruski jezik. Ovakvi koncerti su praznik za učenike, njihove profesore, roditelje i ostalu publiku u sali.

Gosti koncerta beogradskih osnovnih škola koji će biti održan u četvrtak, 7.12.2017. sa početkom u 19 satu (ulaz slobodan) biće učenici Osnovne škole “Stari grad” iz Užica, KUD “Vojvoda Katić 1896.” iz Mladenovca kao i učenici škole pri ambasadi Ruske federacije u Beogradu.