Koncerti, okrugli stolovi, izložba i predavanje na Festivalu “Ekoslavija” u Subotici 1Foto: Zvaničan sajt Festivala "Ekoslavija"

Festival ekologije i antifašizma “Ekoslavija” održaće se 8. i 9. septembra na Lehel salašu, u Malom Radanovcu u Subotici, a uz muzički, posetioce očekuje i bogat prateći program festivala u vidu okruglih stolova, izložbe, razgovora i predavanja.

Kako za Danas kaže Boris Telečki, jedan od organizatora festivala, ovogodišnje, četvrto po redu izdanje krasiće stara koncepcija, ali nova lokacija, budući da se festival vraća u prirodu, na salaš.

Muzički program će prvog dana biti posvećen alternativnom roku i srodnim izrazima, a festival će svojim nastupom otvoriti “Džezbolaah” iz Beograda, zatim “Sungazers” iz Segedina, “Multietnička atrakcija” iz Beograda i “Sin Seekas” iz Vojvodine.

Drugi dan biće u znaku malo tvrđeg zvuka, odnosno panka, hardkora i sličnih muzičkih pravaca, pa će na festivalu publika imati priliku da čuje bendove “Urlik”, “Nabod” i “Neven” iz Beograda, A.M.D. (antivojne demonstracije) iz Budimpešte i “Debeli precjednik” iz Osijeka.

“Te dve koncepcije su nam važne, da se obraćamo ljudima kojima muzika nije samo puka zabava, nego im je muzika neki stil života. I ne samo stil života, nego i poruka koju žele da pošalju i vrednosti koje zastupaju”, objašnjava Boris Telečki.

Koncerti, okrugli stolovi, izložba i predavanje na Festivalu “Ekoslavija” u Subotici 2
Boris Telečki, foto: J. Patarčić/Danas

Organizatori su se potrudili da ove godine obezbede i bogat prateći program festivala, koji će započeti 7. avgusta okruglim stolom u prostorijama Udruženja građana “Klara i Rosa” na lokalnu ekološku temu “Kako do održivosti subotičkih šuma”.

Učesnici će biti izvršni direktor JP “Vojvodinašume” Marko Marinković, direktorka Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) Nataša Đerek, te aktivistkinja i stanarka šume Verica Budimac.

Narednog dana, 8. avgusta, biće organizovano interaktivno predavanje i vođenje kroz Lehel salaš pod nazivom “Jednostavnost – održiva gradnja i samoodrživi način života”, na kojem će domaćin salaša Lehel Horvat, inače građevinski inženjer, govoriti o gradnji stambenih i drugih objekata po ekološkim, održivim principima.

Potom će uslediti otvaranje izložbe radova andergraund subotičkih umetnika Senke Kokić i Daniela Tikvickog, na kojoj će publika imati priliku da pogleda Danielove inspirativne kolaže i Senkine crteže.

U subotu, 9. septembra, biće organizovan okrugli sto u prostorijama Udruženja građana “Klara i Rosa” na lokalnu ekološku temu “Da li je moguće selektivno prikupljanje otpada u Subotici”.

Učesnici će biti biolog Radovan Božović, stručni saradnik CEKOR-a iz Subotice Pera Marković i predstavnik Regionalne deponije, a posle okruglog stola održaće se razgovor o “Pesmama koje slave borbu za slobodu” koji će voditi dvojac Radio praksa Lidija Vasiljević i Nenad Glišić.

Oba festivalska dana za posetioce će se pripremati zajednička veganska večera od 19.30 časova, koju će kuvati volonteri Otvorene kuhinje iz Novog Sada.

“Cilj nam je da ljudi dođu u dodir sa prirodom, da izađu iz zone komfora i na samom salašu osete festival na sveobuhvatniji i lepši način, ali i da promišljaju o svim ovim temama koje su važne. Pored zabave, nije zgoreg nekad i mućnuti glavom i razmisliti kako možemo da utičemo na svet oko nas”, poručuje Boris Telečki.

Cena jednodnevne ulaznice košta 1.000 dinara, dok je za oba dana festivala 1.600 dinara, a organizatori poručuju i da će olakšati posetiocima dolazak na Lehel salaš, angažovanjem festivalskih prevoznika, o čemu će biti blagovremeno obavešteni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari