Konjovićeve slike u Zrenjaninu 1Foto: M. P.

Tematska izložba „Milan Konjović: Dubrovnik, Mlini, Cavtat“ autora Nebojše Vasića, kustosa „Galerije Milan Konjović“ iz Sombora, predstavljena je u Narodnom muzeju Zrenjanin od 14. maja do 9. juna.

Izloženo je trideset radova Milana Konjovića nastalih tridesetih i četrdesetih godina 20. veka u francuskom Kasisu na Azurnoj obali, Dubrovniku, Cavtatu i Mlinima na Jadranu. Duboko ekspresivna i koloristički upečatljiva dela, iz slikareve „crvene faze“, obuhvataju radove poput slika „Hercegovačko pile“, „Poštar Mato“, „Dubrovnik“, „Dve kanavoke“.

Izložba u Zrenjaninu bila je prilika da se posetioci podsete da je somborski slikar boravio u Likovnoj kolniji Ečka, kao i da se njegova dela čuvaju se u zbirci moderne umetnosti Savremene galerije.

– Milan Konjović je u dva navrata dolazio u Zrenjanin, odnosno boravio i radio u Umetničkoj koloniji Ečka. Prvi put 1956. godine, kada je kolonija u Ečki osnovana, a drugi put boravi 1958. godine. Tokom ova dva boravka u našem gradu, Konjović je naslikao 24 slike, a od toga se četiri danas nalaze, kao kulturna dobra, u umetničkom muzeju Savremene galerije Zrenjanin – navodi viša kustskinja Savremene galerije Slavica Popov.

Prema njenim rečima, uticaj Konjovića na tadašnju umetničku scenu, posebno u Vojvodini, bio je ogroman a za nastanak slikarstvih kolonija presudan.

– Konjović je bio značajna ličnost pedesetih godina 20. veka, kada su se u Vojvodini osnivale mnoge kolonije. On je svake godine redovno boravio i radio u nekoliko kolonija, uticao je svojom energičnom i snažnom ličnošću na mnoge umetnike, a i oni su uticali na njega. Svojim autoritetom je na neki način ustanovio instituciju kolonija u Vojvodini – navodi Slavica Popov.

Povodom izložbe dela Milana Konjovića u narodnom muzeju Zrenjanin organizovane su projekcije filmova „Portreti: Milan Konjović“ (Jovica Aćin, RTS, 1972) i film „Jubileji – 100 godina od rođenja Milana Konjovića“ (Snežana Subić, RTV, 1998). Kustoskinja zrenajninskog muzeja Olivera Skoko, tokom trajanja Konjovićeve izložbe, priredila je zanimljivo predavanje o primorskoj kulturi, arhitekturi i inspiraciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari