Koreografija humane psihologije i osećanja 1Foto: Gregory Batardon

„Punoletni“ 18. Beogradski festival igre otvara se večeras u planiranom terminu, odlučeno je u poslednji čas zbog mera borbe protiv pandemije korona koja je prošlogodišnji BFI odložila za jesen. Na otvaranju nastupiće trupa Alias iz Ženeve sa komadom „Normalno“ u koreografiji Đulijerma Botelja, koji će na sceni BDP-a ima dva izvođenja 23. i 24. marta.

Predstava traje sat vremena. Premijerno je izvedena u Ženevi 2018. i govori o cikličnosti i transformaciji životnih pojava.

„Sve pojave su ciklične, sve ima svoj kraj; stvari neumitno nestaju i ističu pre ponovnog pojavljivanja ili rađanja u nekom drugačijem obliku, vremenu ili prostoru. Kolaps, nestajanje, obnova, transformacija. Grupa pojedinaca ulazi u proces, hipnotički privučena nevidljivom silom. Alegorija života u stalnom kretanju i transformaciji postaje progresivno manifestna… Kroz svoj novi rad, Boteljo nas poziva da izaberemo metafizički pogled na čin padanja. Šta znači pasti? Da li to znači nestati ili prepustiti se? Da li je to zaljubljivanje, prelaženje poznatog vrtloga uzbuđenja i osećanja? Komad prikazuje tela nagnuta u pravcu vetra, poput stabljika trave u oluji ili ljude zarobljene u kružnom životnom kretanju“, navodi se u najavi gostovanja trupe Alias, koju je Đulijermo Boteljo osnovao 1994. godine.

Za Botelja baletski kritičari tvrde da je „koreograf humane psihologije i osećanja“ jer „na sceni prikazuje sam život posmatrača, odražavajući njegove težnje, unutrašnje demone i tajne želje – izražavajući unutrašnje kontradikcije koje utiču na čovekov odnos prema svetu“.

U činjenici da u njegovim predstavama „pozornica postaje medij između publike i autora“ kritičari vide i tajnu uspešne koreografske karijere ovog rodom Brazilca, koji je igračku karijeru uzapočeo je u Sao Paulu.

Đulijermo Boteljo je svoj prvi angažman dobio u Baletu Velikog teatra u Ženevi, a sa svojom nezavisnom trupom Alias u proteklih 27. godina ostvario više od 25 produkcija i pet stotina predstava izvedenih u dvadeset zemalja Evrope, Afrike, Azije, Severne i Južne Amerike.

Alias je zvanično prva švajcarska koreografska kompanija koja je dobila podršku državnih institucija, a u saradnji sa obrazovnim vlastima u Ženevi radi i na negovanju savremenog plesa u školama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari