„Korešpodencija“ otvorila festivalski program 35. Nušićevih dana 1Foto: Centar za kulturu

Od pet predstava koje je selektor Bratislav Petković uvrstio u ovogodišnji festivalski program 35. Nušićevih dana, u ponedeljak uveče je odigrana prva koja će konkurisati za nagrade – „Korešpodencija“ Zvezdara teatra, prenosi Podunavlje.info.

Korešpodenciju”, prema tekstu Borislava Pekića, čiju je dramatizaciju radio Borislav Mihajlović Mihiz, režirao je Gorčin Stojanović. Sjajnu glumačku ekipu koju čine: Branislav Lečić, Anica Dobra, Slavko Štimac, Joakim Tasić, Jelena Stupljanin i Branko Vidaković, smederevska publika je nagradila dugotrajnim aplauzima.

Festivalski program trajaće do 28. aprila, kada će biti uručene nagrade ovogodišnjim laureatima.

Inače, zbog sprečenosti selektora, 35. festival pozorišne umetnosti „Nušićevi dani“, posvećen najvećem srpskom komediografu i njegovim svevremenskim delima, večeras je, umesto Petkovića, otvorila Svetlana Mihajlović, zadužena za resor kulture u Gradskom veću.

Prethodno su položeni venci kod spomenika Branislavu Nušiću na platou ispred Centra za kulturu Smederevo, a u Galeriji Centra za kulturu Smederevo otvorena je izložba „Savremeni Nušić”, koju su priredili studenti Odseka grafičkog dizajna Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu:

U utorak, na repertoaru je „Urnebesna tragedija“ Ateljea 212, a u Smederevo 25. aprila stiže „Ožalošćena porodica“ Narodnog pozorišta iz Beograda. U selekciji je i predstava „Pod žrvnjem“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, 26. aprila, a poslednja u festivalskom programu je predstava „Žalujoča družina“ u produkciji dva slovenačka teatra – Prešernovog gledališča iz Kranja i Slovenskog ljudskog gledališča iz Celja, što svedoči da ovogodišnji festival ima međunarodni karakter, rečeno je sinoć, uz napomenu da će publika ovu predstavu moći da prati uz titl na srpskom jeziku.

Žiri, koji će odlučiti o dobitniku Nušićeve nagrade za najbolju predstavu u celini, kao i o tome kome će pripasti nagrada „Milosav Buca Mirković“, za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu, radiće u sastavu: Goran Jevtić, glumac i predsednik žirija, Snežana Trišić, rediteljka i Tanja Šljivar, pisac i dramaturg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari