Korona odložila dva koncerta 1

Uprkos situaciji sa virusom korona sve je spremno za početak 52. Beogradskih muzičkih svečanosti u nedelju, 1. novembra.

Svi izvođači su potvrdili dolazak, u subotu sa nestrpljenjem očekujemo veliku Martu Argerič, čijim koncertom otvaramo ovogodišnji Bemus. Zbog svetske situacije sa koronom ipak smo odložili dva koncerta – italijanskog sastava Fortin fingers i Big benda RTS sa džez operom „Toska“ jer neki od izvođača ne mogu da dođu iz Italije i Nemačke – kaže za Danas dirigent Bojan Suđić, umetnički direktor Bemusa.

Prema njegovim rečima, karte za koncert Marte Argerič su već rasprodate, dok i za druge programe vlada veliko interesovanje, pogotovo što je Zadužbina Ilije M. Kolarca, zbog mera bezbednosti, publiku svela na 400 posetilaca.

Umesto 12, na 52. Bemusu biće izvedeno 10 koncerata stranih i domaćih muzičara, sa repertoarom od bečke klasike do žanrovskih spojeva sa izvornom muzikom.

U izboru Bojana Suđića, posle koncerta Marte Argerič, u pratnji Simfonijskog orkestra RTS sa dirigentom Lusom Gorelikom, publiku Bemusa očekuju i dve gala operske večeri sa ruskim dramskim sopranom svetskog glasa Marjom Guljeginom u Operi i teatru Madlenianum i argentinskim tenorom i dirigentom Hoze Kurom na Kolarcu.

Na 52. Bemusu nastupaju pijanistkinja Jasminka Stančul, flautistkinja Irena Grafenauer, violinista Sreten Krstić, ali i vrhunski muzičari mlađe generacije kao što je violinistkinja Sojang Jun iz Južne Koreje.

Za zatvaranje Bemusa najavljeni su Beogradska filharmonija, dirigent Hans Graf i Mocartova muzika.

Kao omaž nedavno preminuloj kompozitorki i akademiku Isidori Žebeljan (1967 – 2020), Simfonijski orkestar RTS izvešće dve njene kompozicije, uključujući i premijeru ostvarenja „Usliši, Isuse, molitve moje“ sa gošćom, sopranom Anetom Ilić.

Godišnjica Ludviga van Betovena biće obeležena izvođenjem njegovih simfonija, klavirskih koncerata i uvertira, ali i kamerne muzike za različite sastave.

Najavljen je i koncert tradicionalne muzike u originalnim interpretacijama Braće Teofilović.

Bojan Suđić kaže da će se situacija zbog korone pratiti iz sata u sat, ali se nada da neće biti novih promena u programu.

Prema njegovim rečima, republički Krizni štab dao je „zeleno svetlo“ za održavanje Bemusa jer u protekla dva meseca na koncertima i muzičkim događajima nije bilo slučajeva zaraze koronom ni u ansamblima, a ni u publici. Bemus se realizuje pod pokroviteljstvom Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari