Kosovskih “55 gej nijansi” uskoro u La Mami 1Foto: Iz predstave "55 gej nijansi"

Svojevremeno umetnički direktor Narodnog pozorišta Kosova, Jeton Neziraj je direktor Quendra multiledija umetničke grupe u čijem fokusu su teatar i literatura. Njegova najnovija predstava “55 gej nijansi”, martq ove godine biti izvedena u čuvenom njujorškom pozorištu “La Mama” što nam je bio povod za kratak razgovor.

*Vaša predstava “55 gej nijansi” sa podnaslovu – Balkansko proleće seksualne revolucije – u osnovi je burleskna priča situirana u predele koji povremeno neodoljivo podsećaju na Balkan. Radnju uglavnom pokreću LGBT prava, lokalna politika i Evropska Unija. Ne moramo da otkrijemo sve detelja, ali možete li nam dati siže?
– U konzervativnom i duboko homofobnom provincijskom gradu, u kome su istopolni brakovi zagarantovani Ustavom da bi se poštovala direktiva Evropske unije, gej par podnosi zahtev za venčanje. Ovaj zahtev koincidira sa stranim ulaganjima u izgradnju fabrike za proizvodnju prezervativa. U pitanju je projekat koji finansijski podržava EU i koji treba da smanji nezaposlenost koja je dostigla 90 odsto. Intelektualci, umetnici, političari, verski predstavnici i profesionalni bombaši angažuju se da to tog venčanja ne dođe.

*Predstavu će pre publike u Srbiji imati prilike da pogleda američka publika. Kako je došlo do toga da “55 gej nijansi” bude izvedena u prestižnoj njujorškoj La Mami?
– Deo ekipe La MaMa je u poslednje dve godine bio prisutan na Kosovu, gde su radili na predstavi  „Trojanske žene“. U pitanju je pozorišni projekat na kome su sarađivali lokalni umetnici sa Kosova i iz Amerike. Dok su boravili na Kosovu, gledali su različiti predstave, uključujući i produkciju Qendra Multimedia. U ekipi sa La MaMamom je bila i Maud Dinand, koja je predložila da pokušamo da dovedimo neku kosovsku predstavu u La MaMa. Zbog pomalo provokativne teme. kao i zbog činjenice da u predstavi “55 gej nijansi” sarađuju umetnici sa Kosova, iz Srbije, Francuske i Njemačke, izabrana je baš ova predstava.

*Šta mislite, kako će njujorška publika reagovati na predstavu koja je situirana na Balkanu?
– Uvek je teško predvideti reakcije publike. Nadam se da će uživati u predstavi i da će imati mnoga pitanja, posebno povodom tema kojima se bavimo. Iskreno, zadovoljan sam što naša predstava nije ono što bi publika očekivala “na prvu loptu” kada se spomene Kosovo ili Bakan. Ovo nije priča o izbeglicama ili o ratu. Umesto toga, donosimo svežu priču koja se na kritički način bavi stvarnošću i LGBT temama.

Činjenice da smo sa Balkana, i da smo kod kuće uspeli da postavimo ovu predstavu, po meni govori o tome da je ceo region uznapredovao, i da stigme tipa “Balkan je poprišta rata” pripadaju prošlosti.

Kosovskih “55 gej nijansi” uskoro u La Mami 2
Jeton Nerizaj

*Kako se vi i kolege iz ansambla pripremate za put u Njujork?  
– Pripremanje predstave je težak posao, koji uključuje i stvari o kojima publika i ne razmišlja, od pronalaženja novca za put do prijavljivanja za vizu. Srećom, te aktivnosti su iza nas, i moj trenutni fokus je na konvertovanju jezika predstave. “55 gej nijansi” je originalno postavljena na albanskom jeziku, ali u Njujorku ćemo bar  60 odsto predstave igrati na engleskom, a ostatak će biti pokriven titlovima.

*Kakav vam je utisak, da li se nešto izgubilo ili dobilo u prevodu?
– Prevod uvek sa sobom donosi brojne izazove.  Nešto se neminovno uvek izgubi, ali se često ponešto i dobije. Jasno mi je da loklane asocijacije i regionalne šale neće nužno rezoniraati sa njujorškom publikom, i zbog toga smo morali ponešto da preradimo i da čak izbacimo iz teksta. Sa druge strane, to je danak prevodu. Na to mora da se računa  svaki put kad nameravate da komunicirate preko svojih jezičkih granica.

*Obično se kaže „Ko uspe ovde, uspeće svugde“, i podrazumeva se, makar u Americi, da nastup u Njujorku predstavlja umetnički vrhunac. Šta očekuje nakon premijere u La Mami?
– Podrazumeva se da smo svi veoma uzbuđeni zbog nastupa u Njujorku i da se nadamo daće predstave imati dobar odjek i da će imati uticaja na naš dalji rad. Zapravo, uticaj Njujorka se već oseća. Od kada smo najavili gostovanje u Americi, dobili smo pozive da učestvujemo na nekoliko festivala, uključujući Nemačku, Švedsku i Švajcarsku. U Njujorku će glavni izazov biti da nas vidi što brojnija publika, da svih devet nastupa bude popunjeno, da na predstavu dođu i neki kritičari…

To sve su poprilični izazovi za novu pozorišnu trupu koja ranije nije nastupala u Njujorku. Bez obzira na sve, mi smo optimisti. Nismo naivni da mislimo da će se magičnim štapićem sve samo od sebe rešiti.

Pretnje i podrške

U jeku priprema za odlazak u Njujork, predstava “55 gej nijansi” je napadnuta na društvenim mrežama. Zvaničnik kosovskog ministarstva pravde Xheladin Krasnisi je na Fejsbuk strani Qendra Multimedia pozvao na ubistvo članova predstave, na što se nadovezao veći broj homofobnih postova, ali i onih koji su pozdravljali autora i predstavu. Policija je Krasnisijevu pretnju ozbiljno shvatila i on je uhapšen, a Ministarstvo pravde je izdalo zvanično saopštenje kojim je osudilo napade. Poslednja predstava “55 gej nijansi” pred odlazak grupe za Ameriku pod policijskom zaštitom biće odigrana 19. februara u Prištini u pozorištu “Oda”. Jeton Neziraj je javno pozvao ministra pravde Kosova da dodje na predstavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari