Neki predosećaj da će prvi Dani Mirka Kovača biti vrhunska i zaokružena manifestacija, koja će kako i valja kada je prva u pitanju, dati dobre temelje za budućnost ovog kulturnog događaja, pokazao se kao nepogrešiv – na samom početku trodnevnog skupa u rovinjskom Multimedijalnom centru, programski direktor manifestacije Seid Serdarević, glavni urednik Frakture, izdavačke kuće koja je do sada objavila 15 Kovačevih knjiga, i jednog od, zajedno sa Slobodanom Matić Kovač, osnivača tek formiranog Udruženja „Mirko Kovač“, rekao je: „Upravo prolazi jedan bijeli jedrenjak na horizontu, ispratimo ga pogledom kako je to činio Mirko.“


Serdarević je aludirao na Kovačevu izjavu da on sedeći za svojim radnim stolom vidi more, da prestane pisati kada vidi da prolazi neki brod na horizontu, isprati ga pogledom, i vrati se pisanju. Od tog trenutka Mirko Kovač je bio tu, u sali Multimedijalnog centra, bioskopu „Antonio Gandusio“, gde je prikazan film „Gosti i radnici“ Lordana Zafranovića po Kovačevom scenariju, i u kongresnoj sali hotela „Park“, dakle u svim prostorima gde se tri dana razgovaralo o Kovačevom delu – književnom, filmskom i pozorišnom.

„Smisao ove manifestacije, našeg kolektivnog čitanja, jeste u tome da pokušamo Mirku Kovaču vratiti sve njegove gradove i produžiti njegov život u njegovim gradovima“, istakao je na otvaranju manifestacije pisac Miljenko Jergović.

Tokom tri dana razgovaralo se o Kovačevoj poslednjoj knjizi „Vrijeme koje se udaljava“, o knjizi polemika „Elita gora od rulje“ i političkim esejima danas, o biografskom u njegovom delu, kao i o radu sa Mirkom Kovačem u pozorištu i na filmu. Učestvovali su istaknuti pisci i profesori, filmski i pozorišni delatnici: Filip David, Svetislav Basara, Ivan Lovrenović, Božidar Koprivica, Vlaho Bogišić, Lordan Zafranović, Miljenko Jergović, Enver Kazaz, Zvonko Kovač, Melita Jurkota, Bruno Kragić, Branislav Mićunović, Mile Stojić, Mića Vujičić, Borka Pavićević, Nada Gašić i drugi.

Prvi Dani Mirka Kovača završeni su predstavljanjem „Knjige pisama 1992-1995“, čuvene prepiske Mirka Kovača i Filipa Davida, uprizorenjem u režiji Radmile Vojvodić. Bane Popović je glumio Kovača, a Žarko Radić Filipa Davida, a obojica su nakon izvedbe izjavili da su ogromnu inspiraciju imali u Filipu Davidu, koji je zajedno sa njima sedeo na sceni.

Tokom trodnevnog programa nisu izostali ni trenuci druženja, susretanja i razgovora, uz čuvenu istarsku „Malvaziju“. Po starom hercegovačkom običaju, kada se gradi kuća, u zidove se podno prozora ugrađuju čaše kao znak toga da će kuća u budućnosti biti puna i domaćinska. Dakle, u Rovinju su postavljeni temelji, dobri i čvrsti, domaćinski, za budućnost vraćanja Kovača u „sve njegove gradove“.

Život – raskošan, neponovljiv

Pored toga što je govorio o osvajanju umetničke slobode u njihovom dugogodišnjem tandemskom radu na filmu („Okupacija u 26 slika“, „Pad Italije“ i dr.), Lordan Zafranović je rekao da mu je posebno teško govoriti o Kovaču „jer sam ja s njim iz dana u dan bio, ušao je u moju porodicu, on je deo mene. Sada bi iz mog mozga mogao iskočiti čitav niz beskrajnih njegovih lucidnih rečenica, njegov fantastičan humor. To je bilo veselje živeti, verujte, tu nije bilo zrnca mržnje, to je bila fascinacija trenutkom u kojem živimo. Njegova dobronamernost za svakoga. Jedan bogat, raskošni život, neponovljiv“.

Regionalna književna nagrada

Ovom prilikom utemeljena je nagrada „Mirko Kovač“, koja će se dodeljivati od sledeće godine na samoj manifestaciji. Biće to 2015. godine nagrada za najbolji roman s područja Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Sedmočlani žiri će, nakon najboljeg romana, naredne godine birati najbolju knjigu eseja, a godinu iza toga i najbolji scenario za film. Radi se, dakle, o kružnom izboru, a žiri će raditi u sastavu: Filip David, Borka Pavićević, Varja Đukić, Vlaho Bogišić, Enver Kazaz, Zdravko Zima i Aleš Debeljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari