Kovačević: Maske nisam nikada poželela, iako su čest motiv na mojim slikama 1Foto: Z. Nikolić

„Da je sreće, danas, prve subote u avgustu, bila bih po trinaesti put, u dvorištu svoje „Magdale“, zajedno sa mojim životnim saputnikom Branom, domaćica druženja umetnika i kreativaca svih vrsta kao i ljubitelja umetnosti uopšte“, rekla je za Danas slikarka, regreso terapeut i ekstraseans Hadži Milena Kovačević iz Kraljeva.

„Zbog više slile, umesto trinaestog okupljanja kreativaca svih vrsta u Kraljevu, svi smo danas, na žalost, „maskirani“. I dok smo se mi, učesnici druženja koga smo nazvali „Masharat“, maskirali želeći da istaknemo u umetnosti primerenu nekonvecionalnost, danas nam nalažu da zdravlja radi nosimo maske. Ja to poštujem i preporučujem poštovanje naloga medicinske struke, ali želim da kažem, sada kada vam saopštavam razloge odlaganja ovogodišnjeg XIII maskenbala „Masharat“-a, da ove maske nisam nikada poželela uprkos činjenci da su maske, ali one svakako drugačije, čest motiv na mojim slikama“ – rekla je Milena Kovačević.

U proteklih dvanaest godina tokom ove manifestacije koja slavi ljudsku kreativnost, kroz dom porodice Kovačević u Kraljevu, prošlo je nekoliko hiljada posetilaca a priliku da pokažu sebe, svoje stvaralaštvo i kreativnost, imalo je više desetina umetnika, od onih već afirmisanih i dokazanih kreativaca do naturščika iz zemlje i inostranstva.

Bilo je tu više kamernih pozorišnih predstava, recitala, izložbi, mini koncerata ozbiljne i druge muzike, plesova iz nama dalekih zemalja… i naravno dobrog druženja i zabave.

Milena Kovačević je rođena u Lazarevcu, odrasla u Kraljevu i u mladosti je često pohodila Južnu Srbiju, postojbinu svoga oca i taj kraj, njegovu mistiku, trajno je urezala u sebe.

Sa sedamnaest godina odlazi u Nemačku gde nastavlja školovanje, a želja za usavršavanjem vodi je u Pariz gde završava privatnu umetničku Akademiju „ABC“.

Ljubav prema slikarstvu bila je okidač da se upusti u posao galeriste otvarajući sopstvenu galeriju, a ambijent galerije je bio inspiracija da nastavi druženje sa svetom mode, jer je u galeriji otvorila i školu modelinga.

Sreće se i druži sa Uri Gelerom, Davidom Koperfildom i drugim svetskim iluzionistima, a to joj otvara vrata mnogih evropskih aristokratskih porodica.

Za slikarstvo Milena je uvek nalazila vremena, snage i inspiracije, pa je tako za trideset pet godina aktivnog bavljenja slikarstvom priredila dvadesetak samostalnih i humanitarnih izložbi, a njena dela se nalaze u preko tridesetak zemalja na svetu.

Za svoj rad dobijala je brojna priznanja, od kojih dva državna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari