Kriminolog u trci za upravnika nacionalne biblioteke 1Foto: FoNet / Nenad Djordjevic

Upravniku Narodne biblioteke Srbije Laslu Blaškoviću juče je istekao mandat.

Zbog kandidature za novog upravnika NBS kriminolog Miloš Janković je podneo ostavku na mesto predsednika Upravnog odbora najstarije institucije kulture u Srbiji. Na javni konkurs raspisan 8. aprila u zakonskom roku od 15 dana do 23. aprila stiglo je pet prijava, a u bibliotečkim krugovima nezvanično se tvrdi da se za mesto novog upravnika NBS vodi velika borba.

Prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, osim Jankovića konkurisali su i dosadašnji upravnik Laslo Blašković, jedan od bivših upravnika Dejan Ristić, načelnik Centra za uzajamnu katalogizaciju Srbije u NBS Milorad Vučković i zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke Beograd Adam Sofronijević.

Prema uslovima konkursa, kandidati treba da imaju visoko obrazovanje u okviru društveno-humanističkih nauka i umetnosti na osnovnim akademskim studijama, najmanje deset godina radnog iskustva, od toga minimum četiri godine na poslovima rukovođenja u ustanovama kulture ili u nastavno-naučnim ustanovama društveno-humanističkog smera, da znaju jedan svetski jezik, imaju državljanstvo Republike Srbije i opštu zdravstvenu sposobnost. Uz sva potrebna dokumenta trebalo je da dostave i predlog Programa rada i razvoja Biblioteke za period od četiri godine i radnu biografiju.

UO će uz navedene uslove, posebno ceniti i „kvalitet i održivost ponuđenog predloga Programa rada i razvoja Biblioteke za period od četiri godine, znanje još jednog svetskog jezika, kao i činjenicu da li je kandidat intelektualac potvrđenog renomea koji svojim delom reprezentuje srpsku kulturu“.

Milorad Vučković se, kako Danas nezvanično saznaje, prvi prijavio na konkurs. U NBS i kažu da je on jedini kandidat iz kuće, da navodno nema politička „leđa“, ali da iza njega stoji struka. Vučković je u bibliotečkom svetu širom Srbije poznat kao Braca iz nekadašnjeg Jugoslovenskog bibliografskog instituta.

Istoričar Dejan Ristić jedno vreme bio je i državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja. Autor većeg broja naučnih radova iz oblasti savremene istorije i kulture sećanja. Osnivač Fondacije NBS i utemeljivač Nacionalnog dana knjige. Iako se u NBS nerado sećaju njegovog v. d. upravničkog mandata od 2012. do 2013. kad su otišli svi stručnjaci koji su mogli da dobiju posao na drugom mestu, ova biblioteka je u tom periodu dobila čitav niz visokih državnih i društvenih priznanja.

Dosadašnji upravnik NBS Laslo Blašković poznati je kao pesnik, romanopisac, pripovedač, esejista. Dobitnik je brojnih književnih nagrada, njegove knjige prevođene su na engleski, francuski, nemački, mađarski, poljski, ruski, rumunski, slovački, ukrajinski, makedonski, bugarski i slovenački jezik. U NBS kažu da je tokom upravničkog mandata uglavnom bio politički neprimetan i da se nije previše mešao u svoj posao.

Kriminolog Miloš Janković visoko obrazovanje, uključujući i prijavljeni doktorat, stekao je na Fakultetu bezbednosti i na Policijskoj akademiji u Beogradu. Trenutno je pomoćnik ministra za rad i boračka pitanja u sekroru za rad.

Pre toga radio je kao savetnik u kabinetu generalnog direktora JP PTT, član Nadzornog odbora JP Centar „Sava“, urednik svih izdanja u IP Prosveta, stručni saradnik u Naučnoistraživačkom centru Kriminalističko-policijske akademije, glavni i odgovorni urednik Beoštampe, predavač po pozivu na Fakultetu bezbednosti, državni sekretar u Ministarstvu prosvete i sporta, Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, izvršni direktor Svetskog prvenstva u veslanju u Beogradu, generalni sekretar BK Fondacije. Autor je više desetina knjiga uglavnom poezije i zamenik predsednika Udruženja književnika Srbije. U vladinim izvorima spekuliše se da je Janković kandidat SNS.

Adam Sofronijević je doktor filoloških nauka, magistar menadžmenta i bibliotečkih i informacionih nauka sa zvanjem diplomiranog inženjera informacionih i komunikacionih tehnologija. Iza sebe ima deset godina menadžerskog iskustva kao šef odeljenja i zamenik direktora Univerzitetske biblioteke Beograd, član UO Univerzitetske biblioteke, biblioteke „Milutin Bojić“ u Beogradu i portala digitalnih teza Evrope DART, kao i navodnu podršku premijerke Srbije Ane Brnabić.

Upravni odbor NBS ima zadatak, da u skladu sa zakonom, do 23. maja Ministarstvu kulture i informisanja dostavi zapisnik o obavljenim razgovorima i obrazloženi predlog liste kandidata, po azbučnom redu, sa mišljenjem o stručnim i organizacionim sposobnostima svakog od njih. Iako je Miloš Janković podneo ostavku na ovu dužnost da bi se kandidovao za upravnika, u Ministarstvu kulture i informisanja kažu da UO ima mandat da predloži novog upravnika, kog na predlog Ministarstva zvanično Vlada Srbije imenuje na četiri godine.

Prema zakonu, ukoliko UO NBS utvrdi da kandidati ne ispunjavaju tražene uslove, Ministarstvo ne prihvati predloženu listu ili Vlada Srbije ne imenuje upravnika sa liste kandidata, smatra se da javni konkurs nije uspeo.

Pravno valjane odluke

U Ministarstvu kulture Danasu je rečeno da su članovi UO NBS: Miloš Janković, u ostavci, Dragan Hamović, Dragana Grujić, Dragana Tipsarević i Mirjana Stanišić. „Na osnovu člana 44 Statuta NBS, sednice UO NBS može sazivati najstariji član, a u slučaju sprečenosti predsednika. Identično je regulisano članom 42 stav 8 Zakona o kulturi. To je nužno slučaj i sad, s obzirom da je Miloš Janković podneo ostavku kako bi konkurisao na javnom konkursu za izbor upravnika NBS. To znači da postoji potencijalna većina za donošenje pravno valjanih odluka ukoliko Vlada RS u narednom periodu ne razreši Jankovića po podnetoj ostavci i ne postavi novog predsednika UO NBS, saglasno predlogu Ministra kulture i informisanja“, objašnjavaju u Ministarstvu.

Sadašnji UO NBS Vlada Srbije imenovala je 26. aprila 2018, kad su razrešila dužnosti prethodni saziv u sastavu: Mihajlo Pantić, Vladimir Kecmanović, Ivana Dimić i Vladislav Bajac – svi književnici. Na istoj sednici vlada je imenovala i novi Nadzorni odbor NBS u kome su docent na Filološkom fakultetu Gordana Đoković, Predrag Vukašinović iz JKP Beogradski vodovod i kanalizacija i Milorad Vučković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari