"Krsmanac" dobio struju, ali i dalje u finansijskim problemima 1Foto: Miroslav Dragojević

Akademsko kulturno društvo „Branko Krsmanović“ ili „Krsmanac“kako ga Beograđani od milja kraće zovu je nekoliko meseci bio bez struje. Problem s električnom energijom je sad rešen, ali je ova institucija, poznata kao rasadnik talenata iz najrazličitijih umetničkih disciplina daleko od finansijski stabilne situacije.

Milan Cerović zakonski zastupnik AKUD „Branko Krsmanović“ potvrđuje za Danas da ovo društvo nije imalo struju od polovine februara.

– Razlog za to je nedovoljno finansijskih sredstava za redovne troškove. Kako je AKUD Univerziteta u Beogradu „Branko Krsmanović“ nevladina, neprofitna organizacija, ona se finansira projektno, kao i od članarina i komercijalnih nastupa. Pandemija korona virusa je promenila sve društvene tokove, pa tako i naše. Od marta prošle godine do danas nismo imali nastupe i koncerte, pa AKUD nije mogao da obavlja svoju delatnost i privređuje, ali zajedničkim snagama uprave Društva i Osnivača problem struje je sada rešen – objašnjava Cerović. On podseća da su budžeti državnih institucija smanjeni, pa je tako Društvo, na redovnom konkursu Ministarstva Prosvete i tehnološkog razvoja dobilo 900.000,00 RSD za 2021. godinu, kao i na konkursu Sekretarijata za kulturu grada Beograda za projekat „Dari u čast“ za koji je izdvojeno 300.000,00 RSD.

– To što ponovo imamo struju ne znači da je „Krsmanac“ na stabilnim nogama – ukazuje Cerović dodajući da je aktuelna finansijska situacija ovog Društva , zapravo, „više nego loša“.

– Da bi se omogućio dalji rad nedostaju novčana sredstva, koja bi članovima trebalo da omogući kontinuirani rad i uslove za kreativno stvaralaštvo. Uprava Društva, zajedno sa svojim umetničkim saradnicima i članovima ulaže velike napore kako bi Društvo opstalo u ovom teškom trenutku za kulturu. Realizacija projekta „Dari u čast“ prvobitno je planirana za 15. jul na godišnjicu smrti prof. emeritus Darinke Matić Marović, ali kako epidemiološka situacija nije dozvoljavala početak rada, ansambli su u probne sale ušli tek polovinom maja. Primorani smo da termin realizacije projekta pomerimo za jesen – objašnjava Cerović.

On podseća da „Krsmanac“u svom sastavu broji četiri Ansambla: Akademski hor „Obilić“ osnovan 1884. godine; Akademsko pozorište osnovano 1922. godine, koje 2022. godine proslavlja jubilej 100 godina postojanja i kontinuiranog rada i kao takvo je najstarije akademsko pozorište u Evropi. Ansambl narodnih igara i pesama i Ansambl narodne muzike su osnovani 1946. godine – podseća Cerović. On ističe da je AKUD „Branko Krsmanović“ kulturno dobro zemlje i poziva sve koji mogu ovoj instituciji da pomognu.

– Pozvao bih sve bivše članove Društva, privrednike, sve one koji uviđaju značaj ove institucije, da u skladu sa svojim mogućnostima pomognu u očuvanju tradicije, kulture i umetnosti, koja traje duže od 75. godina, – poručio je Aleksandar Cerović.

Podrška

Finansijska podrška može biti izvršena na račun: AKUD Univerziteta u Beogradu “ Branko Krsmanović“ Balkanska 4, Beograd, Matični broj: 07024916, PIB: 101513676, Komercijalna banka: 205-0000000025139-40. Aleksandar Cerović se zahvalio Pravnom fakultetu, Mašinskom fakultetu, kao i TMF-u na ustupljenim prostorijama za probe akademskog hora „Obilić“, dok se problem električne energije u prostorijama Društva rešavao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari