Kultura i diplomatija u novom broju Kulture 1Foto: Promo

Novi 173. broj časopisa Kultura sa temom „Kultura i diplomatija“ biće predstavljen 28. juna 2022. godine u 13 časova u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul) u ulici Rige od Fere 4.

Učestvuju: Siniša Atlagić, Fakultet političkih nauka, Slobodan Selinić, naučni savetnik, Institut za noviju istoriju Srbije, Aleksandra Kolaković, urednik izdanja, viši naučni saradnik, Institut za političke studije.

Temat „Kultura i diplomatija“ priredila je dr Aleksandra Kolaković, a 11 objavljenih tekstova  unapređuju istraživanje kulturne diplomatije i kulture, i pokreću javnu diskusiju o aktuelnom odnosu kulture i diplomatije.

U uvodu Kolaković ističe kako su „od proleća 2020. godine, kada je pandemija covid-19 zatvorila granice i značajno izmenila živote ljudi u svim državama sveta, kultura i diplomatija nastavile da prelaze prepreke koje je ’nova normalnost’ nametnula.

Uspostavljanje, razvijanje, održavanje i unapređenje spoljnih odnosa države putem kulture, umetnosti, sporta, nauke i obrazovanja u novim okolnostima dobijaju i nove zadatke. Kulturna diplomatija kao deo javne diplomatije i način izgradnje ’meke moći’ u ovom kontekstu posebno je značajna za kulturu i državu kao što je Srbija.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari