Kultura preko neta i pomoć slobodnim umetnicima 1

Možda je virus korona zaustavio publiku od odlaska u pozorišta, koncertne sale i bioskope, ali to ne znači da su svi kulturni događaji odloženi.

Većina evropskih koncertnih sala, naime, nastavila je da održava barem deo svojih programa koje emituje za publiku putem lajvstrima.

Tako je u Berlinskoj državnoj operi pre nekoliko dana izvedena „Karmen“ pred praznom salom, ali sa direktnim prenosom na radiju i na njihovom veb-sajtu. Izvođači su sami sebi na kraju aplaudirali, a sigurno su isto učinili i oni koji su ih pratili iz svojih kuća širom sveta, i to čak 160.000 ljudi, kako pokazuju podaci.

„To je neverovatna cifra za nas. Zbog nje smo shvatili koliko je kultura važna u vreme depresije izazvane korona virusom“, kažu iz Opere.

„Bilo je bolno i tužno gledati praznu salu, ali mi je srce bilo prepuno sreće kada sam shvatio da na taj način donosimo muziku i umetnost u domove ljudi širom sveta“, izjavila je operska pevačica Anita Rahvelišvili.

Pojedini članove Berlinske filharmonije takođe su izvodila klasični repertoar preko lajvstrima besplatno za ljude širom sveta. Slično je učinio i britanski pevač Džejms Blant, koji nije otkazao svoj koncert u Hamburgu već je nastupio pred praznom salom, dok je koncert imao direktan prenos na njegovom veb-sajtu.

Inače, slobodni umetnici u Nemačkoj pokrenuli su peticiju kojom traže pomoć od vlasti zbog zatvaranja kulturnih prostora i otkazivanja predstava i koncerata, budući da će njihova egzistencija biti ugrožena tokom narednog perioda. Nemačka ministarka kulture Monika Grutgers obećala je da će izdvojiti milijardu evra za finansijsku pomoć umetnicima i ustanovama kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari