Ladies First – Nagrada „Dobrila” u Etnografskom muzeju za 8. mart 1Foto. EU Info mreža

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena, danas, 8. marta, od 19 sati u Etnografskom muzeju biće održana svečanost Ladies First – Nagrada Dobrila.

Novoustanovljena nagrada, koju je inicirala Delegacija Evropske unije biće dodeljena Dobrili Vasiljević Smiljanić, za životno delo u domenu osnaživanja žena u ruralnim oblastima Zlatibora.

Nagradu će u Etnografskom muzeju uručiti ambasador Evropske unije u Republici Srbiji, Emanuele Žiofre.

Ovom prilikom biće , predstavljen i prevod monografije „Dobrila” na engleski jezik, autora Zorana Jeremića, koju će pratioci Instagram naloga EU u Srbiji moći da osvoje 8. marta.

Pored Emanuele Žiofrea, ambasadora Evropske unije u Srbiji, prisutnima će se obratiti Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture, Svetlanu Ćaldović, direktorka Muzeja na otvorenom „Staro selo Sirogojno” i Marko Krstić, direktor Etnografskog muzeja u Beogradu.

Nagrada „Dobrila” će se dodeljivati svake godine pojedinkama i pojedincima, organizacijama i institucijama za njihov doprinos definisanju i podržavanju emancipatorskih praksi u zajednicama i osnaživanju žena.

Nagrada nosi ime po Dobrili Vasiljević Smiljanić koja je prepoznala osnažujući potencijal tradicionalno ženske veštine; žene koja je svoj radni vek posvetila osvajanju ekonomske i društvene jednakosti žena u ruralnim oblastima Zlatibora.

Dobrila Vasiljević Smiljanić, pionirka i borkinja za emancipaciju, bila je i ostala inspiracija, a ova nagrada samo dodatno ističe današnji značaj njenog rada i ostvarenih rezultata.

Tema i poruka ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena su Uložimo u žene: ubrzajmo napredak i Inspiriši inkluziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari