Likovna kolonija Sićevo u onlajn izdanju 1Foto: V.T.

Prvi put nakon skoro šest decenija okupljanja umetnika u Sićevu svake godine od 1. do 10. septembra, ovogodišnja Likovna kolonija biće održana preko onlajn platforme.

Organizator Sićevačke kolonije, Galerija savremene likovne umetnosti (GSLU) Niš, odlučila je da u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, poštujući mere i preporuke, Likovna kolonija bude održana u virtuelnom okruženju.

Sedmoro umetnika iz Srbije će osim međusobne komunikacije i stvaranja, imati priliku da kroz virtuelne ture upozna selo Sićevo i njegovu okolinu.

Odlukom Saveta manifestacije, na prvom virtuelnom izdanju Sićevačke kolonije će učestvovati: Jarmila Vešović, Danijela Fulgosi i Ivana Ivković iz Beograda, Nikola Džafo iz Novog Sada, Milovan Panić iz Pančeva, kao i Nataša Dejanović i Vladimir Stanković iz Niša.

„Imajući u vidu neprocenjiv značaj zajedničkog rada, stvaranja i razmene iskustava tokom kolonije, ali i specifične trenutne uslove koji dozvoljavaju isključivo onlajn interakciju, umetnici će virtuelnim turama kroz Sićevo i okolinu biti u prilici da se upoznaju i svako na svoj način doživi makar deo atmosfere, prirode, nadaleko čuvene klisure“, navela je Galerija.

Moderatori diskusija će biti kustosi GSLU, a publika će biti u prilici da ih prati putem FB stranice ustanove.

„Zahvaljujući digitalnoj platformi, u poslednje vreme sve prisutnijem načinu povezivanja i uspostavljanja komunikacije, pored rada u ateljeu biće u prilici da kroz zajedničke razgovore razmotre uticaj pandemije na umetnost, stvaraoce, društvo uopšte, značaj kulture i njeno mesto u virtuelnom svetu, položaj i budućnost kolonija u aktuelnim uslovima“, saopštio je organizator.

Likovna kolonija Sićevo je, inače, najstarija kolonija na Balkanu, koju je još 1905. godine osnovala poznata srpska slikarka Nadežda Petrović tako što je uspela da okupi u Sićevu, selu nadomak Niša, kolege uz Slovenije i Hrvatske sa kojima je studirala u Minhenu – Riharda Jakopiča, Ivana Grohara, Ivana Meštrovića, Ferda Vesela, Emanuela Vidovića i Paška Vučetića.

Nekoliko puta nakratko u koloniji je boravio i slikar Branko Popović, likovni kritičar i profesor istorije umetnosti na Tehničkom fakultetu u Beogradu. Čuvena srpska slikarka je tada formirala Prvu jugoslovensku umetničku koloniju, ali je ideja o okupljanju umetnika svake godine bila je neodrživa zbog ratova koji su usledili, ekonomske krize i siromaštva.

Na inicijativu likovnih umetnika i kulturnih radnika Niša šest decenija kasnije, 1964. godine obnovljena je Likovna kolonija Sićevo, koja je postala manifestacije međunarodnog karaktera. U radu kolonije do sada je učestvovalo više od 500 umetnika iz zemlje i inostranstva, a zahvaljujući visokim kriterijumima i brižljivim odabirima saziva, fond GLSU bogatiji je za skoro 950 dela.

U Paviljonu u Tvrđavi svake godine se priređuje izložba radova nastalih tokom boravka umetnika u Sićevu. Izložba dela ovogodišnjeg saziva planirana je za novembar, u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari