"Lucidno izdanje" i "Viva Ludež" 1Foto: N. K.

Trinaesti regionalni književni festival Na pola puta počeo je u Užicu podsećanjem na stvaralaštvo Predraga Lucića, književnika, reditelja, novinara iz Splita i suosnivača Feral Tribunea, koji je preminuo 10. januara ove godine.

Predstavljena je peta festivalska edicija „Mala kutija“, koja je ove godine posvećena Lucićevom stvaralaštvu i nazvana je „Lucidno izdanje“. Po izboru Ružice Marjanović, profesorke književnosti u Užičkoj gimnaziji, u pet knjižica („Itaka dalje“, „Nije valjda da smo ljudi“, „O sirotom Bertoltu Brechtu“, „Kako se kalio ^ehov“ i „Život na ruševinama svjetova“), objavljeni su delovi iz poetskog, satiričnog, dramskog Lucićevog opusa, njegovo predavanje u Užičkoj gimnaziji na festivalu 2014. i njegovi novinski tekstovi. Gosti u knjižicama su: Arsen Dedić, Sinan Gudžević, Izet Sarajlić, Toma Bebić i Danilo Kiš, čije knjige je Lucić objavio u Feralovoj ediciji.

O Luciću, koji je bio gotovo stalni i omiljeni gost užičkih susreta pisaca, kao i o „Lucidnom izdanju“, na Maloj sceni Narodnog pozorišta Užice, govorili su Ružica Marjanović i Nenad Veličković, univerzitetski profesor i pisac iz Sarajeva, koji su osmislili i pokrenuli festival. Oni su istakli da je ta edicija namenjena srednjoškolcima u regionu, ali i drugima, kako bi najpre stekli uvid u Lucićevo stvaralaštvo, a potom potražili i pročitali njegove knjige.

Takođe, na Maloj sceni NP Užice prikazan je i dokumentarni film „Viva Ludež: Razgovor sa trojicom od Ferala“, autora Marine Banićević i Saše Stanića iz Rijeke, koji je posvećen Luciću. Film sadrži sto minuta razgovora sa pokretačima tog političko-satiričnog lista Predragom Lucićem, Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem (koji je prisustvovao projekciji) a koji su, razgovarajući o Feralu, zapravo govorili o slobodi, medijima, demokratiji, nacionalizmu, šovinizmu i svemu onome što se događa na prostoru bivše Jugoslavije. Film je premijerno prikazan u Srbiji, a snimljen je u riječkoj antikvarnici „Ex libris“, krajem februara 2016. godine.

Tokom festivala, koji traje do 26. aprila, pisci će držati predavanja tokom redovnih časova književnosti u Užičkoj gimnaziji, a na Maloj sceni javno će čitati svoja dela. Gosti festivala su: Dino Bauk iz Ljubljane, pisac i kolumnista nedeljnika Mladina, Mira Otašević iz Beograda, čiji je roman „Gorgone“ bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu ove godine, Dejan Atanacković, profesor vizuelne umetnosti i kulture na univerzitetima u Firenci i Sijeni, dobitnik je NIN-ove nagrade za roman „Luzitanija“, Barbara Matejčić, novinarka i književnica iz Zagreba, Siniša Labrović, multimedijalni umetnik iz Zagreba, Mustafa Zvizdić, pesnik i romanopisac iz Sarajeva, Aida Šečić Nezirević, pesnikinja, lektorka južnoslovenskih jezika, takođe iz Sarajeva. Sa gimnazijalcima će se družiti i: Vladimir Pištalo, književnik koji živi i radi u Americi, Bojan Krivokapić, mladi  književnik iz Novog Sada, a stalni gosti festivala su Dejan Ilić, urednik u Fabrici knjiga iz Beograda, i Nenad Veličković iz Sarajeva. Osim njih, gosti festivala su i srednjoškolci iz Sarajeva, Zagreba, Novog Sada i Rijeke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari