Majdanpek: Gran pri, velika nagrada međunarodne izložbe “Žene slikari” pripala Saši Vulić iz Sombora 1Foto: Centar za kulturu Majdanpek

Više od stotinu umetnica iz više zemalja Evrope, sa dvostruko više radova konkurisalo je za učešće na 20. jubilarnoj izložbi “Žene slikari” u Majdanpeku.

Selekcioni žiri kojim je predsedavao akademski slikar, Ljubomir Filipović, objavio je imena dobitnica prve nagrade u svih pet kategorija: slikarstvo, crtžež, grafika, skulptura i digital art, kao i velike nagrade izložbe.

Po 20. put u Majdanpeku će na okupu biti žene umetnice, učesnice jubilarne međunarodne izložbe “Žene slikari”.

Na konkurs koji je bio otvorn od aprila do avgusta svoje radove poslalo je 109 umetnica iz Nemačke, Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije, Crne Gore, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

-Pristigao nam je 181 rad za pet takmičarskih kategorija i ovo je uobičajeni broj radova za međunarodnu izložbu “Žene slikari”. Odziv umetnica je na nivou poslednjih nekoliko godina i kao i obično, najviše radova pristiglo je za kategoriji slikarstvo gde je bila najveća konkurencija – kazao je za Danas organizator programa u Centru za kulturu Majdanpek, Dragan Klčesko.

Majdanpek: Gran pri, velika nagrada međunarodne izložbe “Žene slikari” pripala Saši Vulić iz Sombora 2
Izložba „Žene slikari“ /Foto: Centar za kulturu Majdanpek

U majdanpečkoj ustanovi kulture saznajemo da su umetnice u kategoriji slikarstvo konkurisale sa 85 radova, kao i da je znatno manje radova pristiglo za ostale četiri kategorije.

Za kategoriju crtež stiglo je 11 radova, šest za kategoriju grafika, tri u kategoriji skulptura i četiri za digital art.

– Kada su motivi u pitanju najviše je bilo pejsaža i portreta i na dosta radova bile su zatupljene apstrakcije. Žiri se nije bavio obrazovanjem umetnica, imaju li akademsko obrazovanje ili ne i prvo što smo ocenjivali je inventivnost i jedinstvenost, da li rad poseduje sve potrebne likovne elemente. Dosta pristiglih radova je zadovoljavalo kriterijume pa je trebalo izvagati i izabrati najbolje, a mi smo to radili i kroz međusobni razgovor članova žirija- izjavio je za Danas predsednik žirija izložbe akademski slikar Ljubomir Filipović.

Zajedno sa nastavnikom likovne kulture Vojinom Rupićem i masterom vajarstva Ivanom Živanovićem, članovima žirija, Filipović je doneo odluku da Gran pri, velika nagrada izložbe pripadne slobodnoj umetnici iz Sombora, Saši Vulić za ciklus “Neizgovorene reči” .

Dobitnica prve nagrade za slikarstvo je akademski slikar i profesor likovne culture Živka Suvić iz Sremske Mitrovice za rad u kombinovanoj tehnici „Rapsodija u žutom“.

Prva nagrada za crtež pripala je samostalnoj umetnici iz Beograda Nataši Nadaždin za rad “Košava 1”, a prva nagrada za grafiku diplomiranoj likovnoj umetnici iz Prijedora Andrei Krnetić Grbič za rad “Sova”.

Dizajnerka tekstila i odeće iz Gornjeg Milanovca Jasmina Petrović autorka je “Tajne” prvonagrađene sculpture, a u digital artu prva nagrada pripala je radu Iz ciklusa „Vortex“ doktora likvnih umetnosti iz Beograda Jelene Trajković Popivoda.

Žiri je pohvalu za slikarstvo dodelio slikarski iz Sremske Mitrovice, Veri Đuričković za rad „Teret vremena“.

Jedinstvenost po kojoj se “Žene slikari” izdvajaju, da izlažu samo žene umetnice, sa ili bez akadamskog obrazovanja zadržana je pune dve decenije, a umetnice iz zemlje i sveta su prepoznale da ova manifestacija afirmiše i predstavlja “žensko pismo”.

-Umetnice rado učestvuju na našoj izložbi što pored ostalog pokazuje i podatak da između najmlađe i najstarije ovogodišnje umetnice ima ravno 70 godina. Najstarija je
Štefica Radovanov iz Sremske Mitrovice, likovni pedagog i slikarka koja ima 91, a najmlađa je Marija Kuruzović iz Beograda studentkinja FLU koja ima 21 godinu – kazao nam je Dragan Klčesko.

Jubilarna, 20. Međunarodna izložba “Žene slikari” biće otvorena 24. septembra u Centru za kulturu Majdanpek.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari