Majdanpek: Šta su zubuni, kakve veze imaju sa ženama i koje su boje 1Foto: FB Centar za kulturu Majdanpek

Narednih mesec dana u Galeriji Centra za kulturu Majdanpek je izložba “Kolekcija zubuna iz 19. i prve polovine 20. veka” Zavičajnog muzeja Knjaževac. Ovo je prilika da Majdanpečani saznaju nešto više o jednom od temeljnih, najvažnijih i obaveznih odevnih predmeta u srpskoj narodnoj nošnji, posebno, u strukturi ženskog odevnog obrasca.

Zubuni su bili dominantno ženski deo odeće i uglavnom su izrađivani od domaće vunene tkanine, sukna, i pretežno su bili bele boje.

Ukrašavani su raznovrsnim ornamentima i najčešće su ukrasi bili crvene boje, stilizovane geometrijske ornametike.

Nosio se i leti i zimi, a kako su izgledali zubuni u knjaževačkom kraju u 19. i prvoj polovini 20. veka, zahvaljujući Zavičjanom muzeju iz Knjaževca, mogu da vide i Majdanpečani u Galeriji Centra za kulturu.

Autorka izložbe “Kolekcija zubuna iz 19. i prve polovine 20. veka” je Jelena Kurtić, kustoskinja etnološkinja knjaževačkog muzeja izložba, nastala je 2019. godine, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture.

Prema rečima autorke, ovom postavkom predstavljeni su komadi timočke i nošnje iz Budžaka, dve od tri antropogeografske oblasti na području Knjaževca.

Pojasnila je, takođe, da su zubuni koji pripadaju timočkoj oblasti, deo svečane nošnje, kao i da imaju belu suknenu osnovu, sa bogato dekorisanim vezom i resama.

-Ovaj deo odeće, koji se zadržao do kraja 19. veka, nosile su uglavnom mlade, udate žene. Drugi tip zubuna, iz Budžaka, koji je uglavnom jednobojan i ukrašen gajtanima bio je više zastupljen u svakodnevnom životu, a nosile su ga i starije žene – rekla je na otvaranju izložbe Jelena Kurtić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari