"Majstori, majstori" Mandi u čast 1

U okviru pozorišnog programa ovogodišnjeg festivala Nušićijada sutra će od 18.30 časova u Velikoj dvorani Doma kulture biti izvedena predstava „Majstori, majstori“ pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda, koja će biti posvećena nedavno preminulom glumcu Miloradu Mandiću Mandi.

„Gostovanje predstave ‘Majstori, majstori’ Gorana Markovića u režiji Milana Karadžića na Nušićijadi u Ivanjici dogovoreno je mnogo pre Mandine smrti, tragičnog događaja koji nas je sve izbacio iz koloseka. Još uvek ne možemo da kažemo da smo se potpuno povratili, ali smo zajednički doneli odluku da gostovanje ne otkazujemo, jer bi upravo tako i Manda uradio.

vek je smatrao da predstava ne sme da trpi, da publika ne sme da oseti da iza scene nešto ne funkcioniše. Za ovo poslednje ipak ne verujem da će biti moguće, jer sam siguran da će i glumci na sceni i publika u sali tokom čitavog izvođenja imati njega u mislima. Međutim, tako i treba da bude, i srećan sam što su i organizatori Nušićijade odlučili da mu posvete ovo veče. Mi u Pozorištu ‘Boško Buha’ ga nikada nećemo zaboraviti, nastavićemo njegovu misiju, a svakako ćemo na adekvatan način obeležiti uspomenu na njega, tako da ona traje i kada nas naslede neke nove generacije“, kaže za Danas Igor Bojović, v. d. direktora pozorišta „Boško Buha“.

Komad „Majstori, majstori“ nastao je na osnovu adaptacije istoimenog filmskog scenarija Gorana Markovića, koju je načinio sam autor, a režiju potpisuje Milan Karadžić. Priča ostaje ista, smeštena u jednu beogradsku osnovnu školu krajem sedamdesetih godina prošlog veka. U školu dolazi mladi i ambiciozni inspektor kako bi istražio navode o seksualnom zlostavljanju profesorke engleskog jezika, za šta je optužen zamenik direktorke škole, a istog dana odvijaju se pripreme za ispraćaj u penziju tetkice Keve. Kroz ova dva događaja upoznajemo lice i naličje školskog sistema, i sistema uopšte.

„Što se same predstave tiče, to je ansambl komedija na kakve je naša publika već navikla.

Predstava nije samo omaž filmu, već duhovito i savremeno promišljanje jedne epohe čije tragove i dalje osećamo. Glavne uloge igraju Milica Mihajlović, Nebojša Ilić, Borka Tomović, Uroš Jovčić, Andrija Milošević, Nemanja Oliverić i drugi. Mandu će u predstavi zameniti Dejan Lutkić, koji će, iako na velikom ispitu zbog okolnosti i pritiska kojem će biti izložen, ovom izazovu, siguran sam, na dostojanstven i visoko profesionalan način odgovoriti, te da će ulogu majstorski odigrati“, zaključuje Bojović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari