Makdona i Aronofski favoriti za Zlatnog lava 1Foto: EPA/ CLAUDIO ONORATI

Dobitnik Zlatnog lava na 74. Filmskom festivalu u Veneciji biće poznat sutra uveče, a već nekoliko dana filmski kritičari ističu svoje favorite.

Prvi na listi mogućih laureata je, prema njihovoj oceni, film „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“ u režiji Martina Makdonae („U Brižu“, „Sedam psihopata“). U pitanju je komična i tragična priča o osveti. Kritičari hvale inventivnost naracije koja počinje sasvim običnim detaljom jasnim već u naslovu – tri napuštena bilborda u malom gradu na jugu SAD. Martin Makdona je dobio mnogobrojne nagrade za svoje dramske tekstove, ipak do sada nije uspeo da svoj talenat potvrdi nekim priznanjem i na filmu. Sa ovim ostvarenjem, kritičari mu predviđaju ne samo Zlatnog lava nego i Oskara.

Oskara, kako kažu, najviše zaslužuje glavna glumica Frensis Mekdormand, koja igra majku devojčice koja je silovana i ubijena. Budući da počinilac još uvek nije nađen, ona iznajmljuje tri bilborda kako bi naterala šefa policije da nastavi da traži krivca. Mekdormand ima već jednog Oskara za ulogu u filmu „Fargo“ (u režiji njenog supruga Džeola Koena i njegovog brata Itana). Pored nje u filmu igraju i Vudi Harelson i Sem Rokvel.

Sve pohvale kritičara poneo je i novi film Darena Aronofskog „Majka“ sa Dženifer Lorens i Havijer Bardemom u glavnim ulogama. Ostvarenje koje niko zaista do kraja nije razumeo izazvalo je gromoglasni aplauz, ali i zvižduke. Film govori o paru koji živi u staroj izolovanoj kući koju počinju da posećuju misteriozni gosti. Ovaj „grozničavi san“, kako ga je nazvao reditelj, nastao je pod uticajem „Rozmarine bebe“ Romana Polanskog i Bunjuelovog „Anđela uništenja“, ali i „Antihrista“ majstora mračnih filmova Larsa fon Trira.

Dobre ocene kritike dobio je i film Aleksandra Pejna „Downsizing“, koji je otvorio festival. Ova mešavina crne komedije, distopijskog SF-a i ljudske drame govori o Polu (igra ga Met Dejmon) koji iz želje za novim početkom odlučuje da se podvrgne medicinskom tretmanu smanjivanja ljudi. Život malih ljudi košta mnogo manje, zbog čega će Pol od svoje ušteđevine živeti u vili, a ne u malom stanu. Dejmon je dobio sve pohvale za svoju ulogu, kao i Kristof Volc, koji inače igra Srbina prevaranta sa imenom Dušan.

U takmičarskom programu ima više od 20 naslova, a ko će dobiti Zlatnog ili Srebrnog lava i Kup volpi za glumu odlučivaće žiri kojim će predsedavati američka glumica Anet Bening, dok su članovi: reditelji Edgar Rajt (SAD), Mišel Franko (Meksiko), Ildiko Enjedi (Mađarska) i Jonfan (Tajvan), glumice Rebeka Hol (Velika Britanija), Jasmina Trinnka (Italija) i Ana Muglais (Francuska) i filmski kritičar Dejvid Straton (Velika Britanija).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari