Malo poznati podaci o prodoru Turaka u Banat i kakvu je ulogu imalo savezništvo Srba i Mađara 1Foto: M.Pudar/Danas

Kako su izgledali borba i savezništvo srpskog i mađarskog naroda u 15. i 16. veku, kada su se oba naroda našla u središtu svetsko-istorijskog sukoba religija i civilizacija najezdom Turaka, predstavljeno je na zrenjaninskoj promociji knjige “Srbi u Banatu (1411-1594)” – dva esejistička pogleda“, autora dr Ferenca Nemeta i dr Milana Micića.

Knjiga donosi malo poznate podatke o Banatu, s obzirom da većina banatskih familija svoje trajanje i uopšte trajanje banatskih Srba, vezuje za poslednjih tri stotine godina, odnosno vreme Velike seobe, objašnjava dr Micić.

„Za početak je odabrana godina 1411, kada je Despot Stefan Lazarević postao župan Torontalske županije, a završava se 1594. godinom i događajem izuzetno značajnim za srpsku istoriju, a to je Banatski ustanak, prvi srpski ustanak protiv turske vlasti, što je bio i povod za spaljivanje moštiju Svetog Save“, objašnjava Milan Micić.

On naglašava da delo obuhvata period kada su se Srbi i Mađari nalazili u zajedničkoj odbrani hrišćanskog sveta od osmanske najezde.

„Značajno je što imamo i Ferenca Nemeta kao autora, jer deo teksta govori o tome šta je pisalo u mađarskoj istoriografiji i izvorima o Srbima u Banatu u tom vremenu, što je malo poznato u srpskoj kulturnoj javnosti i uopšte, srpskoj istoriografiji”, rekao je Micić.

Knjiga je zajednički autorski rad Nemeta i Micića, koji u predgovoru navode da ona kroz svoj sadržaj ističe zajedničku borbu i savezništvo srpskog i mađarskog naroda, koji su se našli u tom periodu u situaciji da pokušaju da zaustave turski prodor u srednju i zapadnu Evropu.

Kako ističu, to je bio pokušaj da u borbi pre svega zaštite sebe i svoje istorijsko postojanje pred najezdom, koja je u hrišćanskom poimanju sveta imala apokaliptični karakter.

Milan Micić, koji se kroz svoja dela najviše bavio istorijom Srba tokom Prvog svetskog rata i potonjim kolonizacijama, ističe da je povratak u znatno dalji istorijski period predstavljao poseban izazov.

Izdavači knjige su su Istorijski arhiv Zrenjanin, Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” i “Baštinar” Perlez.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećemu linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari