Manifestacija Kratkometražni filmovi u ženskoj režiji, u okviru Nedelje italijanskog jezika u svetu 1Foto: promo / Italijanski institut za kulturu u Beogradu

U subotu, 22. oktobra u 17.30 u Jugoslovenskoj kinoteci, u okviru 22. izdanja Nedelje italijanskog jezika u svetu, održaće se manifestacija Kratkometražni filmovi u ženskoj režiji. U programu će biti predstavljen izbor kratkometražnih filmova u režiji mladih italijanskih rediteljki, za čiju distribuciju je zadužena distribucijska i produkcijska kuća Sayonara Film iz Bolonje.

Naši publika imaće priliku da vidi četiri ostvarenja.

„I falchi“ rediteljke Lilijan Sasaneli (2022), priču o tugovanju dvoje protagonista, Emilija i Lee, na simboličnom mestu na kom se mogu zbližiti i podeliti svoja osećanja.

„Love is love“ Alesije Piskede (2018) prati mladu Violu i njenu hrabru viziju sveta, potpuno suprotnu viziji njenog oca koji oličava protivrečnosti društva koje opravdava nasilje i demonizuje ljubav.

U filmu „Gas Station“ Olge Toriko (2020), protagonistkinja filma Aliče sreće nekadašnjeg nastavnika muzičkog i ponovo se suočava sa svojom strašću prema muzici, koju potiskuje otkad radi na servisnoj stanici.

I na kraju, film „Peccatrice“ Karoline Porkari (2018) prati život male Lučije u jednom selu na jugu Italije gde, umorna od očevog nasilja, donosi drastičnu odluku na dan svog prvog pričešća.

Rediteljke ovih kratkometražnih filmova biće prisutne u Jugoslovenskoj kinoteci, a posle projekcije razgovaraće sa Adamom Selom (reditelj i osnivač distribucijske i produkcijske kuće Sayonara Film), i Mikeleom Inočenteom (producent i koscenarista kratkometražnog filma „Peccatrice“), o mladoj generaciji italijanskih reditelja i odgovaraće na pitanja publike.

Filmovi će biti prikazani na italijanskom jeziku sa titlom na engleskom, a razgovor će se odvijati na italijanskom sa simultanim prevodom na srpski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari