Manjifiko nastupa na ovogodišnjem "Nišvil" džez festivalu 1Foto: Marko Ocepek

Slovenački kantautor srpskog porekla Robert Pesut, poznatiji kao Manjifiko, nastupiće sa svojim bendom
na ovogodišnjem „Nišvil“ džez festivalu, koji če biti održan od od 5. do 14. avgusta u Tvrđavi u Nišu.

„Tokom tri decenije Manjifiko je stekao status velike zvezde i to ne samo u balkanskim okvirima. Magazin »Roots World« je o njemu još 2010. godine napisao: „On ima umetničko ime koje odgovara “pastiškoj” ličnosti čiji bezbrižni ekscesi aludiraju istovremeno naLiberačea, Madonu, Borata, Duanea Edija, Enija Morikonea, Klinta Istvuda“, naveli su iz  „Nišvil „dzez festivala.

Oni dodaju da Manjifiko pak u svom karakterističnom stilu za sebe kaže: ”Ja sam šarlatan. Nemam diplomu, ne znam da čitam muziku, ali komponujem muziku za filmove. Shvatio sam da je izvođenje muzike najviši nivo šarlatanizma i paranauke. Napravljen je za ljude poput mene.”

„U rodnoj Sloveniju ga smatraju nacionalnim blagom, a nepodeljeno oduševljenje izaziva i ne samo zemljama okruženja. Njegove pesme su mešavina popa, R&B-a, tehna, surf roka,tvista, latinoa, turbofolka i Balkanfanka. Tekstovi, često provokativni, interpretirani su takođe na samo njemu svojstvenoj mešavini slovenačkog, srpskog, italijanskog i “slomljenogengleskog”. Prelomni trenutak njegove karijere bio je 2004. godine kada je Soni Music Entertainment objavio njegov četvrti studijski album „Eksport/import“, sa hitovima „Hir akam, Hir ai go“ i „Giv Mi Mani“, a njegov peti studijski album „Magnification“ objavila je Piranha Musik. Prvi singlsa albuma „Zum zum“ koji spaja salvu surf gitara sa zvukom čarobnjaka romskog saksofona Ferusa Mustafova“, saoštio je Nišvil.

Veliku popularnost u Srbiji  Manjifiko duguje i saradnji sa Draganom Bjelogrlićem za čije je filmove
“Montevideo bog te video” i „Montevideo, vidimo se“ kao i seriju “Senke nad Balkanom”, za koje je
napravio upečatljivu muziku, koja je nastavila svoj život i nezavisno od malih i velikih
ekrana.

„Njegova pesma “Pukni zoro” iz filmskog serijala “Montevidea” savršen je primer umetničkog dela koji prevazilazi svog autora. Pesmu je za soundtrack na španskom (pod imenomm “Madrugadas” otpevala čuvena španska pevačica Luz Casal (poznata pre svega po kultnim pesmama “Piensa en mi" i “Unano de amor" koje su obeležile kultni film Pedra Almodovara “Visoke” potpetice”), a u pratnji Umetničkog ansambla Vojske Srbije “Stanislav Binički” sa kojim Magnifico ima i uspešnu koncertnu saradnju“, naveli su organizatori „Nišvila“.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari