Marija Kalas i Lajbah na filmskom Nišvilu Niš 1

Filmski program ovogodišnjeg Niškog filmskog samita (Nišville Movie Summit) počeće 5. avgusta srpskom premijerom dokumentarnog filma „Maria Kalas“ reditelja Toma Volfa

Potom i projekcijom „Dana oslobođenja“ (Liberation Day), koji je snimljen povodom prvog rok koncerta slovenačke grupe Lajbah održanog u Severnoj Koreji. Pre prikazivanja filma o Mariji Kalas biće priređen i koncertni omaž u čast jedne od najvećih operskih pevačica svih vremena, dok će prikazivanju „Dana oslobođenja“ prisustvovati kompletna postava grupe, koja će posle filma održati celovečernji koncert, najavljuju organizatori.

Na konkurs filmskog Nišvila stiglo je više od 300 muzičkih filmova iz 40 zemalja u nekoliko kategorija, od kojih je selekciona komisija odabrala 80. U revijalnom delu biće prikazano još 20 filmova. Pored glavnih projekcija u niškoj Tvrđavi i na Letnjoj pozornici, na centralnom gradskom trgu prve večeri biće prikazan i prošlogodišnji laureat – film „Django“ koji je tada otvorio i Berlinale, kao i film o Nišvilu. Svi vlasnici automobila moći će na parkingu niške auto pijace da pogledaju i filmove o Dejvidu Bouviju, Morisiju i Grejs Džons. Nemi filmovi će se tradicionalno prikazivati uz džez improvizacije mladih pijanista na sceni „Kristina“. Prvi put ove godine biće prikazani i filmovi snimljeni mobilnim telefonima koji su se javili na konkurs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari