Marko Đurić uručio Zlatnu medalju Marini Abramović 1Foto: RTS/Screenshot

Jednoj od najznačajnijih umetnika današnjice Marini Abramović u Njujorku je, u ime predsednika Srbije, Zlatnu medalju za zasluge u ime predsednika Srbije uručio ambasador Marko Đurić.

U pismu koje je Marini Abramović uputio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ističe se da Srbija razvija i implementira kulturnu politiku spremnu i sposobnu da privuče i zadrži malada umetnike, koji, poput Marine Abramović, neće morati da odlaze iz zemlje da bi ostvarili svoju umetničku viziju, preneo je RTS.

Vučić je istakao da je Marina Abramović pokazla ne samo Srbiji, nego i celom svetu kako se ruše zidovi i barijere i da je to ono što Srbija želi da usvoji kao svoj model.

Marina Abramović je za RTS rekla da nije očekivala da će dobiti medalju dok je živa.

„Pre svega, ja uopšte medalje, toliko sam ih gledala kod mog oca i majke, koji su oboje bili partizani, i to je uvek bila neka velika stvar, dobiti medalju za nešto. I onda sam mislila, možda jednog dana i ja ću dobiti medalju iz ove zemlje, ali se nisam nadala da će se to ikada desiti, zato što je performans toliko težak kao vrsta umetnosti, da je mnogi ljudi ne razumeju“, kazala je Marina Abramović.

Podsetivši da je u Beogradu napravila veliku izložbu „Čistač“ u Muzeju savremene umetnosti, ona je navela da je još bilo kriticizma, naročito njene generacije.

„Mlada generacija mene voli. Moja generacija, ja mislim da me ne voli, zato što oni ne mogu da veruju, eto, ja sedim u MoMi, ništa ne radim, a toliko sam poznata. Kako to sve izgleda? I vrlo je teško objasniti šta je performans. I sada, poruka predsednika i njegove reči zašto mi dodeljuje tu medalju, stvarno su me dodirnule, emocionalno, zato što nisam to nikada očekivala da će se desiti dok sam još živa“, rekla je Marina Abramović.

Povodom 140 godina diplomatskih odnosa Amerike i Srbije, u srcu Menhetna u Njujorku na svaka tri minuta prikazivan je spot od 16 sekundi, u čijem fokusu je Marina Abramović.

Đurić je rekao da to neće biti poslednji skup posvećen obeležavanju 140. godišnjice diplomatskih odnosa SAD i Srbije i da će tokom novembra, u pojedinim gradovima Amerike gde srpska zajednica ima veliki broj svojih članova biti održane prigodne svečanosti.

On je dodao da se završna svečanost očekuje početkom decembra u Vašingtonu, gde se kao gosti najavljjuju i predstavnici američke administracije, kao i predstavnici američkog Kongresa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari