martin skorsezeFoo: EPA-EFE/ALLISON DINNER

Američki reditelj Martin Skorseze (Scorcese) danas će u Berlinu dobiti počasnog Zlatnog medveda na 74. Međunarodnom filmskom festivalu – Berlinale.

„Za sve one koji smatraju kinematografiju umetnošću stvaranja priče koja je i lična i univerzalna, Martin Skorseze je model bez premca“, rekli su organizatori festivala koji traje od 15. do 25. februara

Skorsezov najnoviji film „Killers of the Flower Moon“ ove godine je dobio deset nominacija za prestižnog Oskara, čija je dodela 10. marta u Holivudu.

Skorseze (81) je snimio više od 70 ostvarenja. Američki reditelj italijanskog porekla snimao je ostvarenja često povezana za teme o Amerikancima u Italiji.

Poznat je i po filmovima o mafiji. Osvojio je Oskara za najboljeg reditelja za film „Dvostruka igra“ 2007. godine. Film je takođe dobio Oskara za najbolji film, najbolju montazzu i najbolje adaptirani scenario.

Njegov film „Razjareni bik“ o bokseru Džejku Lamoti (Jake La Mott) osvojio je Oskara za najboljeg glumca, Roberta de Nira, kao i Zlatni globus za najbolji film.

Među njegovim najpoznatijim filmovima su „Taksista“, „Boja novca“, „Kralj komedije“, „Doba nevinosti“, „Bande Njujorka“ i „Avijatičar“.

Izvor: Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari