Međunarodni beogradski sajam knjiga počinje u nedelju 1Foto: Beoinfo

Najprestižnija književna smotra u Jugoistočnoj Evropi, 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga održaće se od 21. do 28. oktobra pod sloganom „Radost čitanja”, kao podsećanje na univerzalnu vrednost literature i značaj književnog stvaralaštva, rečeno je na konferenciji za novinare u Medija centru.

U halama 1, 1a, 2a, 2c i 4 publika će moći da prisustvuje brojnim diskusijama i predavanjima o književnosti, vezama književnosti i drugih medija i umetnosti, prevodilaštvu, bibliotekarstvu, izdavaštvu, značaju knjige u vremenu u kome živimo i obeležavanju značajnih jubileja.

Ivan Karl, v.d. sekretara za kulturu, naglasio je da je Sajam knjiga kulturni brend Beograda i Srbije i da je najdugovečnija i najposećenija manifestacija kulture u glavnom gradu sa skoro 200.000 posetilaca.

– Ovo je dokaz nesmanjenog interesovanja za knjigu i književne programe u digitalnoj eri. Kulturna i edukativna misija Beogradskog sajma knjiga je neprocenjiva jer na jednom mestu pruža mogućnost za upoznavanje sa novim tokovima u domaćoj i svetskoj književnosti i razgovore sa eminentnim piscima – rekao je Karl i dodao da je tih osim dana sajam jedna velika porodica autora, čitalaca, izdavača, prevodilaca, bibliotekara, knjižara i svih onih kojima je draže čitanje sa papira nego sa displeja.

Zoran Avramović, predsednik Odbora Sajma knjiga, podsetio je da se sajam za 63 godine suočavao sa raznim iskušenjima, dok je danas izazov digitalna civilizacija ili tzv. „kriza čitanja”. On je najavio da će ovogodišnji sajam otvoriti akademik Matija Bećković, a da je zemlja počasni gost Kraljevina Maroko.

– U protekle četiri godine porastao je izložbeni prostor, broj učesnika, inostranih izlagača, programa, izložbi, nagrada i broj posetilaca – rekao je Avramović i dodao da sajam u srpskoj kulturi predstavlja stub društvene i kulturne tradicije.

Ambasador Kraljevine Maroko u Srbiji Mohamed Amin Belhaža naveo je da je Maroko prva arapska država koja je počasni gost sajma. Predstaviće bogatu kolekciju knjiga na štandu od 100 kvadrata, gde će gostovati ministar kulture i komunikacije Maroka Mohamed El Araž i istaknuti marokanski književnici.

– Želim da vas pozovem da prisustvujete ovim konferencijama i da interaktivno učestvujete sa marokanskim autorima. Takođe, želim i da zahvalim Gradu Beogradu što je izabrao Maroko za prvu arapsku zemlju koja će se predstaviti na ovom sajmu – zaključio je Belhaža.

Sanja Milić, urednica programa Sajma knjiga, najavila je gostovanje velikog broja kako domaćih tako i inostranih učesnika, posebno ističući prisustvo ministra kulture Ruske Feredacije Vladimira Medinskog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari