Mads Mikelsen dolazi na 28. Sarajevo Film Festival 1Foto: KENNETH-WILLARDT

Danski glumac Mads Mikelsen (Mads Mikkelsen) gost je ovogodišnjeg, 28. Sarajevo Film Festivala gde će mu 14. augusta pre projekcije filma LOV u u kojem igra glavnu ulogu biti uručeno Počasno Srce Sarajeva, za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Mikelsen je ovo priznanje dobio na 26. Sarajevo Film Festivalu (2020.), na kojem zbog okolnosti izazvanih pandemijom korona-virusa, nije mogao prisustvovati.

Mads Mikelsen je rođen 1965. godine u Danskoj, gde je stekao obrazovanje u Školi dramskog teatra u Aarhusu.

Poreklom je iz Kopenhagena, a svoju profesionalnu karijeru započeo je kao gimnastičar i plesač, radeći uporedo na pozorišnim, televizijskim i filmskim projektima, da bi konačno postao najveća muška zviezda u Danskoj i Skandinaviji.

Njegov filmski debi je bila glavna uloga u uspešnoj internacionalnoj krimi drami DILER iz 1996. godine, prvom delu trilogije koju je režirao Nicolas Winding Refn.

Istu ulogu opakog dilera i narkomana je reprizirao u iščekivanom nastavku KRV NA MOJIM RUKAMA: DILER 2.

Za ovu ulogu je osvojio nagradu Robert za najboljeg glumca od Danske filmske akademije i nagradu Bodil za najboljeg glumca od Danskog udruženja filmskih kritičara.

Godine 2006. Mikelsen je odigrao ulogu glavnog negativca pod imenom Le Chiffre u filmu o Jamesu Bondu CASINO ROYALE.

Iste godine Mikelsen je odigrao glavnu ulogu za Oscara® nominovanom filmu POSLE VENČANJA u režiji dobitnice Oscara® za režiju Susanne Bier.

Godine 2009. je ponovo udružio snage s danskim rediteljem Nicolasom Windingom Refnom u filmu USPON VALHALLE.

Premijera filma je održana na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji. Godine 2010. je nastupio kao Draco u fantastičnoj 3D avanturi SUDAR TITANA.

Film je režirao Louis Leterrier, dok je za distribuciju bio zadužen Warner Brothers.

Godine 2011. Mikelsen je odigrao ulogu Rocheforta u 3D adaptaciji TRI MUSKETIRA u režiji Paula W.S. Andersona.

U filmu KRALJEVSKA AFERA je igrao ulogu Johanna Friedricha Struenseea, nemačkog lekara koji je stekao poverenje duševno obolelog kralja Christiana VII, da bi zatim imao ljubavnu aferu s njegovom suprugom, kraljicom Caroline Mathilde.

Ovaj istorijski film koji je napisao i režirao Nikolaj Arcel je premijerno prikazan u takmičarskom programu 62. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu 2012. i na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2012. godine.

Na Filmskom festivalu u Cannesu 2012. Mikkelsen je osvojio nagradu za najboljeg glumca za ulogu u filmu LOV Thomasa Vinterberga.

U tom filmu Mikelsen igra vaspitača u vrtiću u malom danskom selu, kojeg lažno optuže za zlostavljanje dece.

Nakon premijere u Kanu film je iste godine prikazan na Filmskom festivalu u Tellurideu i Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a od proleća 2013. distribuira ga kompanija Magnolia Pictures.

Mikelsen je nastupio i u filmu NEIZBEŽNA SMRT CHARLIEJA COUNTRYMANA u ulozi Nigela, nasilnog kriminalnog bossa.

U režiji Fredrika Bonda, film je premijerno prikazan u januaru 2013. na Sundance Film Festivalu, a prikazan je i u sklopu takmičarskog programa na 63. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu u februaru 2013. godine.

Mikelsen je posebno poznat po ulozi u seriji HANNIBAL (2013-2015) koju je za NBC kreirao Bryan Fuller.

U seriji igra uspešnog psihologa i sociopatskog serijskog ubicu dr. Hannibala Lectera, zasnovanog na liku iz romana Thomasa Harrisa.

Za svoj rad je dobio posebno priznanje kada je imenovan za člana prestižnog žirija na Filmskom festivalu u Cannesu 2016. godine.

Iste godine se pojavljuje i u ROGUE ONE: PRIČA IZ RATOVA ZVEZDA i u Marvelovom filmu DR. STRANGE.

Godine 2017. je snimio triler pod nazivom ARKTIK, u kojem igra glavnu ulogu. Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu u maju 2018. Mikelsen je igrao vodeću ulogu u adaptaciji stripa POLAR u režiji Jonasa Åkerlunda, objavljenoj na Netflixu 2019. godine.

U skorije vrijeme, Mads Mikelsen se pojavljuje u glavnoj ulozi u filmu JOŠ JEDNA RUNDA Thomasa Vinterberga, koji je osvojio Oscara® za najbolji međunarodni igrani film 2021.

Ovogodišnji 28. Sarajevo Film Festival će biti održan od 12. do 19. augusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.