"Mefisto", vremeplov u doba totalitarizma i nacizma sa pitanjima našeg vremena - gde je etička granica koju ne smemo da pređemo 1Foto promo/M. Erdelji

Nacizam je bio nulta tačka zla u civilizaciji. Nema tog uspeha, nema te „umetnosti“ koji mogu opravdati saradnju sa nacistima. Jesmo li spremni da izdržimo pitanja koja ova predstava sadrži i da kritički sagledamo svoj životni put, izjavio je Pašović najavljujući „Mefista“, koji će premijerno biti prikazan i 14. jula

 

Kultno delo Klausa Mana „Mefisto“, u režiji Harisa Pašovića, premijerno će biti izvedeno večeras u 20 časova, na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a repriza premijere teatarskog spektakla kojim SNP završava svoju 161. sezonu najavljena je 14. jula.

Vraćajući se na represivni i totalitaristički kontekst predratne i ratne Nemačke, predstava „Mefisto“, nastala na predlošku istoimenog romana, deo je programa Tvrđava mira, Evropske prestonice kulture, čiji je jedan od glavnih ciljeva kritički osvrt na posledice ratnih sukoba.

Man je svoj najslavniji roman napisao u emigraciji 1936, kada je kao i njegov otac, nobelovac Tomas Man, emigrirao iz Nemačke zbog narastajućeg nacizma protiv koga se javno izjašnjavao.

Inspiraciju za priču o jednoj umetničkoj karijeri čiji se uspon odvija paralelno sa usponom fašističke države, Klaus je našao u stvarnoj sudbini glumca Gustava Grindgensa, za koga je bila udata njegova sestra Erika, koja je tih godina takođe emigrirala.

Od malog hamburškog teatra “vajmarske” Nemačke. ambiciozni Grindgens, nekadašnji levičar i nesigurni egomanijak, ulogom „Mefista“ u Geteovom „Faustu“ i pristupom Hitlerovom „novom poretku“ 1933, stigao je do zvezde berlinskog nacističkog teatra i do mesta direktora svih državnih pozorišta…

– Nacizam je bio nulta točka zla u civilizaciji. Nema tog uspeha, nema te „umetnosti“ koji mogu opravdati saradnju sa nacistima. Nacisti su ubili u gasnim komorama više od 6 miliona Jevreja i skrivili smrt još osamdeset miliona ljudi. Vršili su eksperimente nad ljudima; planirali da istrijebe čitave narode i kulture; izgladnjivali do smrti milione ljudi. To su bili zlikovici bez premca. Sarađivati s njima? – izjavio je Pašović najavljujući ovu premijeru, i ključna pitanja koja „Mefisto“ otvara.

– Šta samo sve spremni da uradimo za svoj uspeh? Da li postoji etička granica koju ne smemo preći dok ostvarujemo svoju karijeru? Možemo li prepoznati momenat kad se počinje gubiti ljudskost u trci za novcem i slavom? Jesmo li spremni da izdržimo ova pitanja i da kritički sagledamo svoj životni put? To su važna i izazovna pitanja koja ova predstava sadrži – rekao je jedan od najznačajnijih reditelja u regionu, podsećajući da u romanu Klausa Mana postoje likovi koji su takođe umetnici, ali koji su odbili da sarađuju sa nacizmom.

U predstavi sa više od 40 aktera, uz Mirjanu Karanović i Miodraga Krivokapića koji će posle više od tri decenije ponovo igrati na sceni najstarijeg srpskog teatra, junake „Mefista“ oživeće i sjajan ansambl SNP-a: Gordana Đurđević Dimić, Lidija Stevanović, Sanja Ristić Krajnov, Strahinja Blažić, Draginja Voganjac, Mia Simonović, Dušan Vukašinović, Dimitrije Aranđelović, Milica Grujičić, Dimitrije Dinić, Aljoša Đidić, Vukašin Ranđelović, Marko Savković, Lazar Jovanov, Gordana Kamenarović, Milorad Kapor, Miloš Lazić, Alisa Lacko, Tijana Maksimović, Peđa Marjanović, Bojana Milanović, Mina Pavlica…

 

 

Dramaturškinje su Aleksandra Pleskonjić i Nikolina Đukanović, scenograf je Nebojša Antešević, a koreograf gost iz Brisela Zoltan Vajakula.

Kostime potpisuje Marina Sremac, kompozitor je Marko Grubić, a video je uradio Enis Čišić.

A kako je izjavio izjavio Nemanja Milenković, direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture, „Mefisto“ je pozorišni spektakl u umetničkom i produkcijskom smislu koji se ne sme propustiti, i koji dolikuje godini titule Evropske prestonice kulture.

– Autentičnost ovog dela nikada nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Štaviše, uveren sam da će zahvaljujući najvećim regionalnim umetničkim imenima evropskog kalibra u najstarijem nacionalnom teatru, ovo biti predstava koja se pamti – rekao je Milenković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari