Migracije, pozorište i identitet 1Foto Adolf Alcanyiz

Grad je održavanje Svetskog kongresa Međunarodne federacije za istraživanje pozorišta (IFTR), koji će se odvijati od 9. do 13. jula, pomogao sa dva miliona dinara – kazala je na konferenciji za novinare u Skupštini grada gradska sekretarka za kulturu Ivona Jeftić, a predsedavajuća Organizacionog odbora Svetskog kongresa 2018. Ivana Vujić napomenula je da to „nije mali novac ako se dobro i pametno iskoristi“.

Tema ovogodišnjeg Svetskog kongresa je: „Pozorište i Migracija – pozorište, nacija i identitet između migracija i nekretanja“. Svečano otvaranje dogodiće se na Velikoj sceni Narodnog pozorišta 9. jula u 16 sati. Na otvaranju će govoriti predsednica vlade Srbije Ana Brnabić, a posle nje sledi obraćanje predsednice IFTR Džin Graham Džons, kao i Ivane Vujić, predsednice Izvršnog odbora Svetskog kongresa IFTR u Beogradu.

Na kongresu će učestvovati najpoznatiji svetski teoretičari i praktičari kao što su: dr Marvin Karlson i dr Džin Grejem Džons (SAD), dr Bišnuprija Dat, (Indija), dr Džanel Rajnelt (Velika Britanija) Mivon Li (Južna Koreja), Hana Korsberg (Finska), dr Pol Re (Australija), Milena Gras (Čile), dr Hajato Kosuge (Japan), Halid Amin (Maroko), dr Elejn Eston (Švedska), Viki An Kremona (Malta), dr Kristofer Balme (Nemačka), dr Stiven Vilmer (Irska), dr Boris Dausa Pastor (Španija) i mnogi drugi iz 54 zemlje sveta.

Učesnici će se baviti problemom pozorišta i migracije postavljajući pitanja kao što su: kako su pozorište, izvođačke umetnosti i performans odgovorili na pitanja egzila, raseljavanja, ali i Drugosti, kroz istoriju, ali i danas, kako se proces migracije oblikovao i preoblikovao u brojnim političkim, društvenim, kulturnim i umetničkim delima. Predavači i učesnici će iz različitih uglova sagledati ovu temu – razmatraće se pitanja od intermedijalnosti u pozorištu do političkog performansa, od kulture levice, inkluzije, kritičkog mišljenja do izvođačkih izraza.

Ivana Vujić je istakla da je veoma je ponosna na organizacioni tim koji je učinio sve da kongres bude dobro pripremljen a čine ga studenti završnih i postdiplomskih studija Fakulteta dramskih, Fakulteta likovnih, Fakulteta primenjene i Fakulteta muzičke umetnosti. I Organizacioni odbor je veoma mnogo pomogao u pripremi kongresa: Zoran Erić, rektor Univerziteta umetnosti, Miloš Pavlović, dekan Fakulteta dramskih umetnosti, kao i profesori Ivan Medenica i Milena Dragićević Šešić. Preko 80 volontera iz celog sveta od Meksiko Sitija do Jagodine biće angažovano na ovom kongresu i imaće mogućnost da steknu nova znanja i nove kontakte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari