Mihailo Janketić sahranjen u Aleji zaslužnih građana 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumaca Mihailo Miša Janketić sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Prethodno je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu održana komemoracija, gde su se od velikog glumca oprostili porodica, kolege i prijatelji. Direktor JDP-a Tamara Vučković Manojlović rekla je da je Miša Janketić svojim ulogama i velikim darom stvarao istoriju ovog pozorišta, ali i istoriju glume ovog prostora, prenosi Srna.

Ona je istakla da je Miša Janketić bio čovek ubeđenja i principa i da će se pamtiti njegova briga za mlade glumce, jer se neizmerno radovao svakoj novoj generaciji. Glumac Voja Brajović rekao je da je Janketić imao ispunjen život na sceni i van nje i da je voleo da se raduje i velikim i malim stvarima.

Glumica Branka Petrić prisetila se niza anegdota iz svog šest decenija dugog druženja sa Janketićem, ukazala na njegovu briljantnu karijeru koja je mogla da se nasluti već u prvoj predstavi u kojoj je zaigrao u JDP-u, ali i na bogat porodični život.

Dramski pisac i akademik Dušan Kovačević je naglasio da je Janketić bio vojnik svoje profesije sa stavom da se čovek nikada ne predaje bez velikog rada i dostojanstvene borbe i da nema plakanja i lamenta nad sopstvenom sudbinom.

Reditelj Egon Savin kaže da je sa Janketićem imao oko 200 proba, ali da se ničega ne seća, jer bi on uvek odigrao scenu iz prve i odlazio.

On je skrenuo pažnju i na Janketićev poseban starovremenski dar pripovedanja zbog kojeg je mogao da bude vrhunski pisac da svoje srce nije zavetovao pozorištu.

Mihailo Miša Janketić priminuo je 15. maja u Beogradu u 80. godini. U bogatoj karijeri Miša Janketić odigrao je više od stotinu uloga u pozorištu, najviše u svom matičnom teatru – JDP-u.

Ogroman trag ostavio je na filmu, televiziji i radiju, a dobitnik je najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja – Dobričinog prstena, Oktobarske nagrade, četiri Sterijine nagrade, Nagrade „Pavle Vuisić“ za životno delo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari