Mihajlo Pantić ovogodišnji dobitnik nagrade "Borisav Stanković" 1Foto: Stanislav Milojković

Književnik i profesor Univerziteta u Beogradu Mihajlo Pantić ovogodišnji je dobitnik nagrade „Borisav Stanković“ koju dodeljuje tradicionalno istoimena Književna zajednica iz Vranja.

Kako je saopštio urednik zajednice Mirosalav Cera Mihailović, književna nagrada se Pantiću dodeljuje za celokupni književni opus, kao pisca, teoretičara i istraživača u oblasti književnosti.

Odluku je doneo žiri u sastavu dr Milo Lompar (predsednik) , dr Slađana Jaćimović i književnik Aleksandar Laković uz obrazloženje da su Pantićeve priče u „pripovedačkom smislu modernistički zasnovane sa nagomilavanjem sugestija do poente koja naglo dolazi na kraju priče, ali sa jakim postmodernim  elementima poput metatekstualnih pokazatelja koji preinačavaju momente i figure poznate iz istorije književnosti“. Sve te odlike Pantićevog književnog stila ispoljene su i u najnovijoj knjizi „Priče o piscima“, naveo je žiri.

Književna manifestacija „Borina nedelja“ biće održana od 23. do 29. marta u Vranja i kako navodi organizator „svrstava se u sam vrh najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji“, dok je nagrada sa imenom pisca „Koštane“, „Nečiste krvi“ , „Gazda Mladena“ jedna od „najuglednijih nagrada u oblasti književnosti u Srbiji“.

Poslednjih godina, zbog konstantnih nesporazuma sa lokalnom samoupravom, rukovodilac Književne zajednice „Borisav Stanković“ Miroslav Cera Mihailović, svake godine samostalno i bez podrške grada organizuje „Borinu nedelju“. I ove godine paralelno Javna ustanova biblioteka sa imenom pisca organizuje „Borine književne dane“ koji su počeli 21. i trajaće do 23. marta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari