Miloš Timotijević: Narod je solidaran, problem su elite 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Iskreno, brine me, sve me brine. Kakve će posledice ovo ostaviti i na ekonomiju i na kulturu i na psihičko stanje ljudi. Ne znam gde ovo može da vodi, može da bude prilika da se stvari promene na bolje, ali može dovesti i do velikog kraha.

Ovako je glumac Miloš Timotijević u razgovoru za naš list odgovorio na pitanje kako doživljava trenutno vanredno stanje i izolaciju. On ističe da u ovom trenutku “ne smemo biti inertni“ i ne smemo čekati da drugi rade umesto nas.

I tu ne mislim samo na radnike u kulturi, nego na sve slobodnomisleći ljude. Nikad nije bio bolji trenutak da se aktiviramo, ne smemo da je propustimo, ne smemo da sedimo”, kaže Timotijević.

Na konstataciju da vlast poziva građane na solidarnost i saradnju sa državom u trenutku kada je društvo duboko podeljeno, odgovara da se, kao neko ko je odrastao u socijalizmu, dobro seća šta su solidarnost i kolektivizam.

Od kraja n80-ih je krenula ta priča o individualizmu i insistira se na tome ja pa ja’. Skoro 35 godina se radi na tome, a u takvoj atmosferi ne možete od ljudi očekivati da budu solidarni. Postoje, naravno, i takvi slučajevi, ali to su samo izuzeci. Zapravo, narod jeste taj koji je solidaran, osnovni problem su elite”, ističe on i dodaje da ono što nam one nameću nije „zdravi individualizam“, nego jedna loša tvorevina. Epidemiju korona virusa i krizu koju je ona izazvala  doživljava kao lakmus papir za sve mane i slabosti takvog sistema.

Ono što nam godinama naturaju nije održiv sistem i to je samo jedan virus uspeo da uništi”, poručuje Timotijević.

On ističe da je odnos između kulture i medija uzročno-posledičan. Ako je kultura skrajnuta, imaćemo loše medije, a potom i lošu komunikaciju.

„Svima nama koji se bavimo kulturom, naročito političkim teatrom, to je jasno već decenijama. Ali upravo ti neslobodni mediji uspevaju da spinuju da smo mi protivnici naroda, a to su zapravo oni. Mediji koji nisu slobodni nisu mediji nego propagandna glasila, bilo vlasti ili opozicije“, ističe naš sagovornik.

Svakodnevne konferencije za medije prati, ali ne da bi, kako kaže, saznao nove brojke i podatke, već da bi analizirao učesnike.

Po licima doktora i političara vidite u kakvom su i oni stanju i meni je to zanimljivo na pozorišnom nivou, uvek je dobro analizirati druge ljude”, odgovara on.

Na pitanja šta misli o političkom angažovanju glumaca i kako to utiče na dobijanje uloga, Timotijević odgovara da je za kolege koje su se politički angažovale primetio da nemaju mnogo prilike da rade u svojoj profesiji.

Nisam siguran da li je to njihov izbor, izbor nekog drugog ili politika jednostavno izuskuje mnogo vremena, možda je to problem. Lično mislim da je reći da me politika ne zanima danas vrsta eskapizma, ali ne u onom dobrom smislu. Mislim da treba da budemo političke životinje. Breht je govorio da je od svih nepismenosti najgora politička nepismenost jer su upravo političari ti koji nam kroje sudbine, koji nam određuju cenu rada i cenu svega. Jednostavno, moramo pratiti dešavanja i ići u korak s vremenom”, smatra ovaj glumac.

Pitanja za Timotijevića mogla su da se postave na Fejsbuk stranici lista Danas u okviru rubrike Intervju na mreži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari