Milovan Destil Marković i Ješa Denegri vode kroz izložbu u Modernoj galeriji Beograd 1Foto: Preventer

U subotu, 14. oktobra u 13 sati  Milovan Destil Marković i Ješa Denegri vodiće sve zainteresovane kroz izložbu Destilovih slika, koja je postavljena u Modernoj galeriji Beograd (Strahinjića Bana 8.)

Na ovoj izložbi je prikazan Destilov opus osamdesetih godina, slike koje su bile izlagane u Galeriji SKC-a, na Bijenalu u Veneciji, Trijenalu u Indiji i u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Tokom mesec dana trajanja izložbe posetioci mogu da vide 10 radova, mahom slika velikog formata, rađenih u različitim tehnikama koje povezuje svojevrsni minimalizam, gde dominira upotreba crne/bitumena i zlatnih listića.

Destil se smatra jedinim od najznačajnijih umetnika osamdesetih godina prošlog veka, jedan je od pionira nove slike u Srbiji i Jugoslaviji i jedan od protagonista duha novog talasa.

Osmislio je koncept Transfigurativnog slikarstva, organizovao je dvojac „Žestoki“ sa Vlastimirom Mikićem, sa kojim je zajedno osnovao i kultni beogradski klub – Akademija (gde je radio i kao DJ).

I to je samo deo njegove izuzetno uzbudljive biografije, u kojoj stoji još i da je učestvovao na brojnim najznačajnijim međunarodnim smotrama (u Evropi, Aziji, Australiji i Americi), kao i na grupnim i samostalnim izložbama širom sveta, da su njegovi radovi deo brojnih značajnih umetničkih kolekcija, da je dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja, kao i druženje sa velikim umetnicima svog vremena.

Posle nastupa na izložbi Aperto ‘86 u sastavu Bijenala u Veneciji 1986. Marković se seli u Nemačku, u Berlin gde do danas boravi i radi kao nezavisni umetnik.

Katalog koji je posebno rađen za ovu izložbu potpisuju istoričari umetnosti Ješa Denegri i Danijela Purešević.

Izložba će trajati   do 7.novembra a radno vreme galerije: ponedeljak-subota, od 12 do 20 časova.

Milovan Destil Marković i Ješa Denegri vode kroz izložbu u Modernoj galeriji Beograd 2
Foto: Preventer

O umetniku:

Milovan Destil Marković je rođen 1957. godine u Čačku. Srpski je akademski slikar i likovni umetnik. Svoju karijeru je započeo ranih 80-ih. Osmislio je koncept Transfigurativnog slikarstva i Tekst portreta. Gostujući je profesor na predmetu Kontekstualna umetnost, na Univerzitetu umetnosti u Berlinu. Od 1977. do 1983. Marković je studirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je i diplomirao.

Od 1979. aktivan je kao profesionalni umetnik. Period od 1979. do 1986. vezuje se za saradnju sa Studentskim kulturnim centrom (SKC) u Beogradu, gde je organizovao projekte, koncerte, događaje i izlagao.

Zanimljivo je da je 14. aprila 1981. proglasio Svetski dan umetnosti i postao prvi Spomenik umetnosti osmočasovnim performansom u ulici Maršala Tita, ispred SKC-a. Zajedno sa Vlastom Mikićem, 1982. godine, osnovao je umetničku grupu Žestoki, a te iste godine otvorili su Klub Akademija u podrumu Fakulteta likovnih umetnosti, čiji je bio prvi predsednik, a kasnije i DJ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari