Milutin Petrović: "Nečista krv" komunicira sa današnjicom 1Ekipa filma "Nečista krv - Greh predaka" Foto: Nikola Pavlović

Deo sam generacije koju su na Fakultetu dramskih umetnosti zvali „žanrovcima“, koju je istorijski put naše države i produkcije odveo u postmodernizam, rekao je reditelj Milutin Petrović danas na konferenciji u okviru Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji i dodao da je upisao fakultet „kako bi režirao vesterne“.

Pored reditelja, medijima su se obratili i ostali članovi ekipe filma „Nečista krv – Greh predaka“ – glumice, Teodora Dragićević i Anđela Jovanović i glumci Dejan Bućin, Aleksandar Ristoski i Nedim Nezirović.

Petrović je objasnio da scenario Vojislava Nanovića odgovara postmodernističkoj konstrukciji vesterna koji nije neki autor iz svetske provincije umislio, već postoji u nečemu istinitom, a da ga je privukao već nakon pročitane prve strane.

Govoreći o scenariju rekao je da je scenaristkinju Milenu Marković najviše zanimalo da otkrije još tajni iz teksta Bore Stankovića.

„Na primer, liniju incesta – to je kod Bore nejasno, kod Voje skoro jasno, a onda je Milena rekla ‘nema zezanja, dvadeset i prvi vek je, mora da se zna šta je šta’. Ako mislite o ovom filmu nešto dobro, to je sve Voja Nanović, uključujući to da ja mislim da bi on mnogo bolje od mene uradio taj posao, jer je on čovek potpuni genije i njegove filmove stvarno treba ponovo gledati“, istakao je reditelj.

Milutin Petrović: "Nečista krv" komunicira sa današnjicom 2
Ekipa filma „Nečista krv – Greh predaka“ Foto: Nikola Pavlović

Na to da se na „Nečistu krv – Greh predaka“ može gledati kao na „ženski film“, Petrović kaže da im to nije bila namera i da nije bio svestan toga dok nije pogledao film i suočio se sa tim koliko aktuelnosti sadrži i koliko film komunicira sa današnjicom, napomenuvši da su to Borine i Vojine zasluge.

Dodao je i to da je pisac Bora Stanković u vremenu u kom je živeo otišao tamo gde nije smelo da se ide i odande doneo neke teme u svoju književnost i da se čini, baš zato što je svedočio nekim stvarima o kojima je teško pričati, da u svojim delima muca i da njegove rečenice nisu sasvim jasne.

Festival filmskog scenarija otvoren je sinoć u Vrnjčkoj Banji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari